Алекс Раева: Музиката трябва да е искрена и обляна в емоции, не на всяка цена

В началото на месец април трип хоп формацията Mind Trips представи новата си песен "Too Many Lies". 

Парчето се отличава с дълбоката си и завладяваща мелодия, в която изпъква яркото послание на текста. Лириката е на вокалистката Алекс Раева, а в създаването на музиката участват останалите членове на Mind Trips: Aлександър Георгиев (китара), Бурян Маслев (бас), Владимир Митин (тромпет), Панайот Ангелов (перкусии), Стефан Цеков (барабани) и Ясмин Исинов (клавир). Очевидно е, че в този формат групата е много успешна и магията между музикантите е факт, защото, въпреки трудностите в пандемичната година, вървят към издаването на новия си албум. Това ни сподели лично Алекс Раева, която гостува в ефира на  FM+: 

Евелина Павлова: По време на пандемията ли е създадена "Too Many Lies"?  

Алекс Раева: Да! Кога, ако не сега да си напрaвим равносметки, да си научим уроците, да разберем колко малко неща ни трябват, за да живеем смислено и пълноценно. Имаме два варианта - или да затънем дълбоко в този комерсиален свят, или да намерим по-важните неща и да се хванем за тях. Може би това, че имам дете, което ми дава пълния смисъл, ме кара да си мисля, че трябва да сме позитивни. Най-малкото трябва да го направим заради тях.

Е.П.: Това, че живееш извън градската суматоха как ти помага?

А.Р.: Аз от две-три години живея извън София. Явно при мен е настъпил този момент на пренасищане. Това съвпадна и с локдауна. И няма да лъжа, че това улеснява вглъбяването. Животът извън "жълтите павета" ме спаси в тази ситуация, но ме направи и по-продуктивна в правенето на музика. За мен тази глътка въздух е много важна и спасяваща. Пожелавам на всички да си дават тази награда и да бягат поне за ден от този объркващ свят в София.

Е.П.: Как работите в изолация?

А.Р.: Трудно се събираме, защото сме седем човека и винаги има някой рисков. Но в тези няколко дни, в които се събирахме бяхме много продуктивни. И това също има позитивна страна, защото когато искаш нещо да се случи, взимаш максимума от възможноста. И са много силни тези събирания и не искаме да се разделяме.

Е.П.: Може ли да се прави музика от разстояние или ви е необходимо да сте в едно помещение, за да циркулира енергията между вас?   

А.Р.: Когато сме седем човека и музиката е тази, която ние правим, трябва да сме заедно. Това между нас е екзалтация. Ние никога не сме работили по този начин - някой да запише нещо, да изпрати файл... Нашата музика не е комерсиална, не е на всяка цена. Не целим да вадим парче в определен момент, защото трябва. Тя трябва да бъде искрена и да бъде обляна с емоции. Няма как да е така, ако не се съберем и не я изживвем заедно.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Alex Raeva (@alexandraraeva)

Е.П.: Колко песни направихте при тези няколко срещи?

А.Р.: Четири са напълно готови. Петото се пече. Вървим към следващ албум. С малко по-различно звучене ще е този албум.  Не само заради текстовете, които ми идват. Те не са свързани с любов, а с емоциите, които ни връхлетяха в изминалата година. Но не бих казала, че нещата са тегави, по-скоро са поучителни и ако ги чуеш правилно ще извлечеш важното за теб самия.

Е.П.: Мислиш ли, че изкуството, което се ражда сега, ще ни помогне след време да осмислим това което ни се е случило?

А.Р.: Да, това е смисълът на изкуството! То оставя дълбки следи и през него може да четем какво се е случило години назад. Със сигурно ще има много качествена музика, която е направена точно в този период, защото има много музиканти, които творят сега. Имат време и чисто ментално имат тази неоходимост.

E.П.: Каква ще е стилитиката, която според теб резонира с това което ни се случва сега?

А.Р.: Мисля че ще има повече смиреност. Повече самооценка. Ще има затвореност, самоосъзнаване. Самите ние сега творим в по-различен стил. Обърнали сме се към трип- хопа, което е любимият стил на Бурян и той пирува в момента:) Ще има качествена музика и това ме радва. 

Свързани новини

Mind Trips и Алекс Раева с нов клип

12.04.2021

Алекс Раева и Mind Trips с нов албум

18.10.2018

Алекс Раева с нов сингъл и видеоклип

28.11.2017