10 емблематични песни с още по-успешни кавър версии

You(’ve) Got The Love

Любимата песен има няколко кавър версии, като оригиналът е на американския диджей Frankie Knuckles, който създава "Your Love" през 1992 година. Следват няколко кавър версии, всяка една по-успешна от предходната. The Source и Candi Staton правят парчето през 2006 година, но песента става по-голям хит в изпълнение на Florence and the Machine, като достига петото място в официалната британска класация за сингли през 2009 година. Dizzee Rascal продължава с римейк версиите и неговата "You Got The Dirtee Love", бие предходните, достигайки до номер 2 в официалния чарт, благодарение и на електризиращото живо представяне заедно с Florence Welch на наградите BRIT през 2010 година. 

Hallelujah

Победителката в X Factor Alexandra Burke достига до първото място в класацията с кавъра на ембематичната песен на Leonard Cohen. Любопитен факт е, че оригиналът от 1984 година никога не е влизал в класациите, но през 2008 година се класира на номер 36-то място, следвайки успеха на Burke.

Killing Me Softly

Fugees постигат грандиозен успех с кавъра на песента на Roberta Flack от 1973 година. Тогава парчето е със заглаие "Killing Me Softly With His Song" и достига до шестото място в класацията. Lauryn Hill и компания успяват да престоят близо два месеца на върха на чарта с кавъра си от 1996 година, който се превръща и в най-успешната песен на групата.

Lady Marmalade

Култовата песен е на LaBelle от 1975 година. Тя обаче има две по-успешни версии – първата е на британската гърл банда All Saints от 1998 г., а втората, разбира се, е на певиците Pink, Christina Aguilera, Lil Kim и Mya от 2001 г.

Take A Chance On Me

Не е за вярване, но дуото Erasure успява да бие ABBA в класацията с кавъра "A Chance On Me" от 1992 г. Всъщност, това се превръща и в единствената песен на дуета достигал до първото място на британския чарт. Оригиналът на ABBA от 1978 г. се класира едва на седмото място.

Fast Car

Оригиналът на Tracy Chapman достига до водещите места на класациите при излизането си през 1988 година, като отбелязва още един успех през 2011 година, след изпълнение в шоуто Britain's Got Talent. Jonas Blue прави денс преработката на парчето, което през 2015 година достига и до най-високото си класиране в британския чарт под номер 2.

Run

Баладата на Snow Patrol от 2004 г. достига до номер 5 на класацията за сингли, продавайки близо половин милион копия. Гласовитата Leona Lewis с нейната версия обаче разбива класациите през 2008 година.

Valerie

The Zutons влизат с песента в Top 10 през 2006. Amy Winehouse много харесва парчето и го записва първоначално в акустична версия за Radio 1. С магическия талант на Mark Ronson двамата правят "Valerie" в най-популярната версия на песента, която се превръща в една от най-успешните на покойната бритнската певица.

Don’t Leave Me This Way

Песента има няколко версии – първата е от 1977 година на Harold Melvin, The Bluenotes feat. Theodore Pendergrass, последвана от кавър на Thelma Houston. Девет години по-късно обаче Jimmy Somerville с групата си The Communards прави тоталната хит версия на парчето, която за дълго време окупира първото място на британския чарт.

Always On My Mind

Песента на Краля на рока Elvis Presley има няколко кавъра - най-известните са на кънтри звездата Willie Nelson и на Pet Shop Boys. Изпълнението на британското дуо влиза във втория им "Actually" и успява да достигне до първото място на британския чарт. Оригиналът на Elvis достига само до номер 9 през 1972 година.

Свързани новини

Чакаме и нов албум през април

05.04.2024

Извънредна ситуация

13.02.2024

Pet Shop Boys с нов албум и сингъл

06.02.2024

Ново от Ваня Щерева: "Тръгвай"

05.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023