Старата музика доминира над новата на американския пазар

Според изключително интересно проучване старата музика на американския пазар тотално доминира над новата такава и тенденцията е сериозна, силна и трайна. 
 
Това е основната теза в подробна статия по темата на американския джаз критик и музикален историк Тед Джойя. Журналистът излага солидни факти, за да стигне до извода за сегашната консумация на музика отвъд Океана.
 
По данни на MRC Data т.нар. стара музика (всичко, излязло на пазара преди 18 и повече месеца) съставлява близо 70% от сегашния музикален пазар в САЩ. Говорим за музиката като цяло, всички жанрове са засегнати. По-интересният момент е, че новите данни показват близо 20% ръст на тенденцията, в сравнение с 2020.
 
Ето откъс от изследването: “Само вземете предвид следните факти. Най-популярните 200 песни в момента съставляват едва 5% от цялата стриймвана през различните платформи музика. Само преди три години този дял беше два пъти по-голям.“ Джойя се позовава на данни от iTunes, според които дялът на старата музика категорично нараства. Оказва се, че списъкът с най-купуваните песни в момента (през платформата на Apple Music) e пълен с имена на групи от миналия век като Creedence Clearwater Revival и The Police.
 
 
Друг много сериозен аргумент в подкрепа на тезата на Тед Джойя е спадащата популярност на наградите Grammy. Меко казано спадаща – от 2012 насам церемонията по връчването на най-престижните музикални награди е загубила близо 32 милиона зрители! 40 милиона души са гледали водещото музикално събитие през 2012. Тогава Адел отнесе шест статуетки (за албума си 21), а това се случи само ден след трагичната смърт на Уитни Хюстън. За сравнение – миналогодишната социално-дистанцирана церемония е гледана от 8,8 милиона души...
 
Според Тед Джойя основният извод е един – музикалната индустрия днес е в криза. По думите му: "Никога досега в историята това не се е случвало - новите парчета достигат хитов статус, но почти не оказват културно въздействие."

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

В очакване на звездно бебе

12.03.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Победителите на фестивала в Сан Ремо

15.02.2024