Ед Шийрън отговори на обвиненията за "Shape of You"

Британският певец Ед Шийрън отрече да е заимствал идеи от песен на други музиканти за написването на хита си "Shape of You".
 
Популярният певец  се защитава по обвинения от изпълнителя Сами Чокри, известен като Сами Суич и продуцента Рос О'Донъхю, които твърдят, че "Shape of You" повтаря някои стихове и фрази от песента им "Oh Why" от 2015 г. 
 
От своя страна обвинителите обявиха пред съда, че Ед Шийрън е "сврака", която "заема" идеи, пише "Гардиън".
 
Шийрън отрича всички обвинения и заяви, че не е чувал за певеца по времето, когато е написал "Shape of You" и не е копирал фрази от песента му "Oh Why".
 
Пред съда обаче Суич е казал, че е получавал туитове от Шийрън, както и че и двамата са се изявявали на британската платформа SBTV, на която започва кариерата на британската суперзвезда преди около 10 години. Шийрън отрича това.
 
Адвокатът по делото е разпитал певецът и как пише текстовете си, дали спонтанно или с натрупване във времето, под въздействието и на други музиканти. Според него "просто не е вярно" Шийрън създава песните си "в крачка" и към времето, когато е написана "Shape of You", има много доказателства, че той събира идеи, преди да пише песните. 
 
Съдят Дуа Липа за плагиатство
 
Делото между двете страни е от 2018 г., когато Шийрън и съавторите му Стивън Маккъчън и Джон Макдейд подават иск във Върховния съд да обяви, че не са нарушили авторските права на Чокри и О'Донъхю върху "Oh Why". Те от своя страна подават насрещен иск.
 
Песента "Shape of You" излезе през 2017 г. Тя е от третия албум на Ед. Песента все още е най-стриймваната в Spotify, като донесе на певеца "Грами" за най-добро поп соло изпълнение и много други награди. 
 
Припомняме, Шийрън вече даде кредит на авторите на хита на TLC "No Scrubs" от 90-те в "Shape of You", след като бяха направени сравнения между двете песни. 

Свързани новини

Фенове полудяха по бельото на Ед Шийрън

30.11.2023

Важно!

25.10.2023

Ед Шийрън идва у нас!

20.10.2023

Певецът с уникално постижение

12.10.2023

Англичанинът може да бъде и лошо момче

05.10.2023