Ива и Велислава Костадинови с модерен прочит на изворна народна песен

След успеха на песента им "Чула ли си" преди повече от 2 години Ива и Велислава Костадинови решават да продължат да обогатяват творчеството си в тази различна музикална линия.
 
Стъпвайки здраво на фолклорното ѝ звучене, те поднасят на меломаните своята нова модерна интерпретация на народната песен "Кавал свири, мамо". В тяхно изпълнение тя се казва "Догодина", а изборът ѝ съвсем не е случаен.
 
"Песента я знаем буквално от бебета. С нея сме ставали, с нея сме си лягали. Има и други такива песни, но тази е имала различно влияние над нас. Чувайки баба ни да я пее, сме млъквали и сме слушали внимателно. Спирала е дори детския ни плач. Носи ни ярки спомени от детството, носи специфична и някак си мистична енергия. Смело можем да кажем, че тази песен е една от сериозните причини толкова много да обичаме българския фолклор. Затова решихме именно нея да интерпретираме по този начин.", споделят талантливите сестри.
 
 
За интепретацията и аранжимента на тази изворна песен от пиринския край изпълнителките отново се доверяват на актуалния хитмейкър Светлин Къслев. "Работата ни със Светльо е перфектна! Разбираме се с малко думи. Енергията, която той влага, както и мисленето му, определено си пасват с нашите. Той е човек, който превръща всяка песен в хит, благодарение на таланта и усета си!", не крият доверието си и възхищението си към композитора чаровните певици. Кавалът в "Догодина" е изсвирен от младия и талантлив Георги Добрев.
 
"Песента я направихме много бързо в студиото на Къслев, беше готова началото на февруари 2020. Само че, както всички знаем, малко след това започнаха трудните времена. Заради това и още лични неприятни преживявания, видеореализацията организирахме през октомври 2021.", разказват Ива и Велислава. 
 
За видеото към песента изпълнителките се доверяват на Павлин Иванов-Bashmotion. Сценарият, режисурата, заснемането и изборът на хореограф – Радостина Точева (Rio Crew), са изцяло негови. 
 
"Концепцията на видеоклипа Bashmotion свърза с нашия фолклорен кръг и заобикалящата ни среда. Идеята е, че независимо от всичко, което ни заобикаля, ние оставаме такива, каквито сме – с музика и чистота в сърцето и в душата. Можем да кажем, че положението е същото в "живия" живот. Много трудни бяха последните две години, но засега оставаме това, което сме, независимо от всички житейски изпитания, независимо от всички трудности, през които преминахме и други не толкова приятни неща. Това не е първата ни различна интерпретация, но няма и да е последната.", категорични са Ива и Велислава.
 
 
Ива и Велислава Костадинови са внучки на известната народна певица Гуна Иванова. От ранно детство прекарват време в репетиционните зали, където тя ръководи групите си, с после се присъединяват към софийската група "Софийски славеи" и се изявяват на различни сцени в България и в чужбина. След време групите се разпадат, но те продължават да се изявяват на музикалната сцена в дует, както и с баба си.
 
Ива Костадинова завършва "Банково дело" в елитната Национална финансово-стопанска гимназия в гр. София и УНСС със специалност "Бизнес администрация". Велислава Костадинова завършва 32 СОУ "Св. Климент Охридски" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", в последния клас на професор Стефан Данаилов, със специалност актьорство за драматичен театър. Първият филм, в който заема участие като актриса, е "XII a".
 
Имат издадени 2 самостоятелни албума (Не ме давай, мила майко и С България в сърцето) и съвместен с баба им Гуна Иванова (Зайди, зайди, ясно слънце).  

Свързани новини