Scorpions промениха култовата "Wind of Change" в подкрепа на Украйна

Немските рок машини Scorpions отново тръгнаха на турне, малко след като пуснаха новия си албум "Rock Believer". 

"Скорпионите" в момента са в Лас Вегас, където ще имат серия от концерти. Това, което привлече вниманието ни, освен отличната форма на бандата, а смяната на част от текста на култовата песен "Wind of Change" ("Вятърът на промяната"). 

Въпреки включването на четири песни от новия албум, без никакво съмнение гвоздеят в програмата е новата версия на най-великата и разпознаваема песен на Scorpions. Текстът е сменен с такъв в подкрепа на Украйна и украинския народ. Оригиналната песен е инспирирана от голямата промяна в СССР и т.нар. перестройка, с падането на Берлинската стена през 1989 г., и като цяло с промяната в Източния блок.

"Wind of Change" винаги е била антивоенен химн. Сега немските машини са махнали ключови моменти от текста - Москва не се споменава, нито централния парк "Горки" в руската столица. Вместо това Клаус Майне пее "Now listen to my heart – it says Ukrainia". (Чуй сърцето ми сега, то казва Украйна).

Фронтменът на Scorpions обяви: "Посвещаваме тази песен на смелите хора в Украйна. Тя призовава за мир и мисля, че тази вечер всички ние ще я изпеем по-силно от всякога". Впечатление прави и китарата на Матиас Ябс, която е в цветовете на украинския флаг. Ето запис от изпълнението:

Свързани новини

Scorpions още вярват в рока

28.02.2022

Пускат допълнителни билети за Scorpions

04.07.2016

СМЕ с промоционални билети за юбилея си

11.05.2016

Scorpions идват у нас през юли

01.02.2016