Ед Шийрън ще получи близо милион лири обезщетение по делото за "Shape Of You"

Британският изпълнител и композитор Ед Шийрън и съавторите му ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху хита "Shape Of You", съобщи life.dir.bg.
 
На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от Snow Patrol и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 на Сами Чокри и Рос О'Донохю. Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен.
 
Ед Шийрън спечели делото за авторските права над "Shape of You"
 
Съдията Закароли от Висшия съд реши, че Шийрън "нито преднамерено, нито случайно" е изкопирал фраза от песента "Oh Why". Още при запитване до съда през 2018 от страна на Шийрън и екипа му, съдията бе преценил, че "Шийрън не е чувал "Oh Why" и в никакъв случай не е копирал преднамерено фразата "Oh I". Той отхвърли иска на Чокри и О'Донохю и издаде документ на Шийрън и колегите му, че не са нарушили авторските права за "Oh Why".
 
Адвокатите на ищците претендираха Шийрън и колегите му да платят сами разноските си по делото. Съдията им отказа и реши, че по-малко известните автори трябва да платят разходите в размер на 916 200 британски лири.

Свързани новини

Eд Шийрън счупи още рекорди

04.11.2022

Хакерът, окрал Ед Шийрън - в затвора

24.10.2022

Звездата подари китарата си на дете

10.10.2022

Ед Шийрън с нова забавна колаборация

03.10.2022

Ед Шийрън отдаде почит на Джамал Едуардс

21.09.2022