"Гластънбъри" се завръща след три години пауза

Най-големият музикален фестивал на Стария континент, а вероятно и в световен мащаб - "Гластънбъри" отвори врати за първи път от три години насам.

Очакванията са повече от 200 000 души да се стекат от днес до неделя на митичните поляни край селцето недалеч от Бристол. 

Предишните две издания не бяха проведени заради коронавирусната пандемия. Миналата година фестивалът се случи под формата на няколкочасов концерт, който бе излъчен по целия свят.

Гластънбъри 2021 в нов формат показа, че не е фестивал като другите

Програмата на грандиозното музикално събитие включва множество изпълнители в най-различни стилове -  най-възрастният от тях е сър Пол Маккартни, който преди броени дни отбеляза своята 80-годишнина! Бившият член на The Beatles ще пее на главната сцена в събота.

Най-младата изпълнителка в историята на фестивала пък е 20-годишната американка Били Айлиш, която ще излезе пред публиката в петък.

И двамата влизат в историята на "Гластънбъри" като най-възрастният и най-младият самостоятелен изпълнител на главната Pyramid Stage.

Диско дивата Даяна Рос също готви историческото си завръщане на музикалната сцена на "Гластънбъри". Иконата от Supremes, която наскоро издаде 25-ия си албум, ще направи първото си участие на най-големия европейски фестивал. 77-годишната легенда ще излезе на основната сцена в неделя, 26 юни, след като нейното участие там падна през 2020 г. заради пандемията.

Фестивалът в неделя ще закрие рапърът Кендрик Ламар, който също наскоро издаде дългоочаквания си нов албум "Mr. Morale & The Big Steppers". На "Пирамидата" в неделя ще бъдат още новозеландката Лорд и джаз легендата Хърби Хенкок.

Още десетки популярни и по-малко известни изпълнители ще озвучат сцените на "Гластънбъри" до неделя. Сред тях - Оливия Родриго, Сам Фендър, Haim, Foals и High Flying Birds с Ноел Галахър.

Както е обичайно и тази година има изненадаващо участие - победителите на Евровизия 2022 от Kalush Orchestra ще имат концерт на фестивала в петък. 

Свързани новини

Цените на билетите масово скачат

18.10.2022

Даяна Рос - хедлайнер на Гластънбъри

10.11.2021

Гластънбъри 2021 се случи и в нов формат

25.05.2021

Гластънбъри ще има в 5-часово тв шоу

31.03.2021