Гластънбъри 2021 в нов формат показа, че не е фестивал като другите

Едва ли има някой, който да не е чувал за най-големия британски музикален фестивал в  Гластънбъри (Glastonbury) - грандиозното петдневно събитие в малкото градче, недалеч от Бристол, което всяка година привлича актуалните поп и рок изпълнители и най-големите легенди в музиката.

Публиката на концертите често надхвърля 200 000 души, които в продължение на пет дни буквално се потапят в атмосферата на Worthy Farm. Най-малкото, защото там често вали, а кадрите на омазани с кал хора в гумени ботуши, но с най-големите усмивки по лицата, са абсолютно незабравими.

Да, така беше в продължение на 50 години, до 2020-та, когато юбилейното събитие беше отменено заради пандемията. Ето че през 2021-ва, от петдневен, фестивалът, който съчетава музика, танци, театър и други изкуства, се трансформира в петчасов стрийм "Live At Worthy Farm". Благодарение на технологиите, шоуто успяха да видят милиони хора по света, включително и в България, които без тази възможност едва ли щяха да имат шанса да се докоснат, макар и виртуално, до този уникален и първи по рода си визуален и музикален спектакъл.

Фестивалът в Гластънбъри ще излъчи 5-часово грандиозно шоу

Стартът на събитието обаче определено не беше летящ. Технически проблем попречи на хиляди фенове да видят началото на шоуто. Организаторите бързо обявиха, че става въпрос за технически срив и след около два часа пуснаха безплатен линк за гледане, което означаваше, че дори хора, които не са платили предварително за билет, имаха достъп до стрийма. Мнозина се включиха в последните минути от концерта на Coldplaу на емблематичната сцена "Пирамида". В момента групата популяризира новия си сингъл "Higher Power" преди излизането на новия им албум по-късно тази година. "Надявам се да се видим лично преди да станем на 90", каза за финал фронтменът Крис Мартин пред хилядите светлини, които наподобяваха морето от хора. Космически красиво и космически безлюдно.  

Организаторът на фестивала Емили Ийвис - дъщерята на създателя му Майкъл Ийвис, многократно се извини в социалните мрежи за техническия гаф. Ден по-късно тя публикува и това специално обръщение към общността на Гластънбъри за солидарността, търпението и любовта:

Едно нещо обаче е сигурно - организаторите на фестивала определено успяха да сътворят един истински визуален шедьовър! В петчасовия филм концертите с брилянтен звук и заснемане, преливаха през театрални пърформанси и абстракции, които извисяваха преживяването - там, където е мястото на изкуството. Нещо, което никога не бива да се забравя, защото в противен случай ще остане само калта, без усмивките.

Знаменити се получиха концертите в "Каменния кръг" - място, което се използва за първи път като сцена на Гластънбъри. В магическата окръжност, наподобяваща древно светилище, пяха женското трио HAIM, младата R&B певица Джорджа Смит с великолепния си топъл глас и легендарният британски изпълнител Деймън Олбърн (Blur, Gorillaz). Мулти инструменталист, виртуозен с пианото и с китарата, носител на "Грами" - Олбърн демонстрира най-високата британска класа, а оркестърът с цигулки, мъглата и загадъчността на гората, направиха преживяването повече от наелектризиращо интимно. Той заложи повече на авторската си музика от предстоящия си проект, който е "вдъхновен от пейзажите на Исландия". И тук някъде може би дойде кулминацията в музикално отношение. След голямото шоу на Coldplay на сцената наподобяваща пирамида, с много светлини,  илюминации и дъжд, тук сякаш се случи магията и екраните престанаха да съществуват.

От друга страна обаче е фактът, че петчасовото музикално преживяване от такава висота е голяма хапка дори за най-заплените меломани. Защото всеки един от участниците, сред които Coldplay, Деймън Олбърн, HAIM, Джорджа Смит, Майкъл Киуанука, Джордж Езра, Wolf Alice, новата група на Том Йорк Smile, която направи първата си изява въобще, театралната пиеса на PJ Harvey, която изпълни авторска поезия, както и всички останали артисти са толкова големи, ярки и различни. Те заслужават своето специално време на сцената, а публиката също има нужда от момент на осмисляне и преживяване на емоцията, която е жалко набързо да бъде изместена от друга.

Акцент от петчасовия филм, чрез който се случи тази година фестивалът, определено е премиерата на новата група The Smile. Дни преди шоуто беше обявен и изненадващия хедлайнер, а именно триото в състав - Том Йорк и Джони Гринууд от Radiohead, заедно с барабаниста Том Скинър от Sons of Kemet. Групата представи осем чисто нови записа, с характерните вокали на Йорк, много китарен звук и синтезатори, които напомнят на звученето на Radiohead от зората на 90-те, но съдържат изразен по-агресивен нюанс. 

Легендарно е мястото, на което се прави фестивалът. Признато е за духовен център още от древността и сега за него витаят най-различни легенди. Една от тях е, че след като сме били един път в Гластънбъри, ще стане така, че ще се връщаме отново и отново. Дано е така!

Кристина Цветкова

Свързани новини

Eлтън Джон каза сбогом на "Гластънбъри"

26.06.2023

"Гластънбъри 2023" отвори врати

21.06.2023

Цените на билетите масово скачат

18.10.2022

Фестивалът в Гластънбъри се завръща

22.06.2022

Даяна Рос - хедлайнер на Гластънбъри

10.11.2021