Måneskin: Скандал, наркотици и рокендрол на финала на Евровизия

"Искаме да кажем на цяла Европа, на целия свят - рокендролът никога не умира!". Така завърши участието си на Евровизия 2021 италианската банда Måneskin, която завоюва първото място на певческия конкурс.

Те са млади, красиви и различни, а пожеланието на вокалиста Дамиано определено звучи страхотно, особено след видяното на финала на конкурса в събота. От сцената прозвуча всякаква музика, което не е изненадващо за естрадния формат на форума. От година на година обаче все по-неприятно усещане оставя липсата на оригиналност в изпълнителите, които сякаш целенасочено имитират световни звезди, а някои от тях го правят доста зле. 

Но победителите от италианската банда Måneskin определено се отличават. Всъщност, имаше две силни песни на финала на конкурса и те са рок, заедно с претендентите от Финландия, които също не останаха незабелязани от публиката.

Победата на Måneskin дойде именно след вота на зрителите на Евровизия. Журито отреди на рокаджиите от Апенините 4-тото място след Франция, Швейцария, Малта, но в крайна сметка вокалистът Дамиано Давид, Виктория Де Анджелис - бас, Томас Раги - китара, и Итън Торчио - барабани, вдигнаха трофея.

Веднага след финала обаче се разрази първият скандал около младата италианска група, чиято известност започна от италианския X Factor, който четиримата не спечелиха, но след това завоюваха първите места на Санремо и Евровизия.

На пресконференцията след победата в Ротердам шведски журналист попита дали вокалистът Дамиано не е употребил кокаин на италианската маса в залата. Въпросът идва на 10-та минута от пресконференцията, а поводът за спекулациите е кадър от шоуто, в който Давид може да бъде видян странно наведен над масата. В социалните мрежи веднага се разразиха слухове, че Дамиано е взел кокаин по време на шоуто. "Не използвам наркотици, хора. Моля ви, не казвайте това... Нямаше кокаин. Не казвайте това", каза вокалистът, който обясни, че в момента на съмнителния кадър Томас е счупил чаша.

Скандалът обаче вече е факт. В изявление от Евровизия обявиха, че групата ще се подложи на доброволен тест за наркотици, веднага щом се прибере в родната Италия. "EBU потвърждава, че счупено стъкло е открито след проверката на масата. Все още разглеждаме кадрите внимателно и след време ще обявим допълнителната информация", се казва в специалното изявление от Евровизия.

Групата също реагира на обвинението в социалните мрежи, като обяви, че е шокирана и не одобрява употребата на наркотици: "Наистина сме ПРОТИВ наркотиците и никога не сме употребявали кокаин. Готови сме да бъдем тествани, защото няма какво да крием.", написаха Дамиано и компания в Instagram, но по-късно публикацията беше свалена.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Måneskin (@maneskinofficial)

 

Всички знаем обаче, че рокендролът, наркотиците и скандалите много обичат да вървят заедно, така че Måneskin на този етап могат само да спечелят от завихрянето на бурята след финала. Групата определено показа големи амбиции да излезе от границите на страната си, а малко скандал винаги помага за популярността. Дано обаче резултатите от теста за наркотици да не доведат до негативен развой на събитията за италианците и дори отнемането на трофея им. Тогава сълзите на разочарованата французойка Барбара Прави, която остана на второто място, може да се превърнат в усмивка.

Б.ред. Късно вечерта в понеделник излезе и официалната информация, че Дамиано Давид  не е употребявал кокаин по време на финала на музикалния конкурс в събота вечерта. Това е станало ясно след разследване и негативен тест за наркотици, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия (EBU). "Не е имало използване на наркотици и смятаме въпросът за приключен“, посочи в становището си EBU. Оттам посочиха още, че са "разтревожени, че неверни спекулации, водещи до фалшиви новини, хвърлят сянка върху духа на събитието и несправедливо засягат бандата". 

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023