Израел ще участва, но Румъния се отказа от ''Евровизия''

В различни страни, особено в социалните мрежи, се надигнаха гласове, призоваващи Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на "Евровизия". Причината са действията на Израел в ивицата Газа след терористичната атака на палестинската ислямистка организация "Хамас". Организаторите на "Евровизия" обаче са категорични, че това няма да се случи.

"Европейският съюз за телевизия и радиоразпръскване (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката", заявиха организаторите. ''Това е конкурс за телевизии, а не за правителства''. ''Комисиите разгледаха списъка на участниците и потвърдиха, че Израел отговаря на всички изисквания за участие'', се казва още в съобщението. Израелската обществена телевизия участва в конкурса от 50 години.

Над 1400 финландски музиканти настояваха за неучастие на страната заради войната в Газа. ''Не е в съответствие с нашите ценности на държава, която извършва военни престъпления и продължава военна окупация, да бъде дадена публична сцена, за да излъска имиджа си в името на музиката", казва се в протестното писмо на представителите на финландската музикална индустрия. Авторите на петицията също така разкритикуваха телевизионния оператор Yle (държавната финландска телевизия) за двойни стандарти, тъй като негови представители бяха сред първите, които призоваха Русия да бъде изключена от ''Евровизия'' след началото на инвазията в Украйна. В няколко държави също така имаше призиви за бойкот на музикалния конкурс, ако Израел бъде допуснат до участие. В началото на декември Европейският съюз за телевизия и радиоразпръскване публикува списък с 37 участващи телевизионни оператори - сред тях е и израелският KAN.

Междувременно стана ясно, че Румъния няма да вземе участие в конкурса тази година по собствено желание. Причината – липсата на пари. В четвъртък Административният съвет на ТеВеРе одобри бюджета на институцията за 2024 г., който не съдържа достатъчно средства, за да се гарантира участието.

"Финансовите ограничения и желанието да бъде представена Румъния на високо ниво са причините, поради които Административният съвет реши, че ТеВеРе няма да участва в тазгодишното издание на конкурса за песен на "Евровизия", информира телевизията. "Въпреки че се възползва от удължаването на крайния срок за записване в конкурса за 2024 г. благодарение на традиционното сътрудничество с организатора на конкурса European Broadcasting Union (EBU), ТеВеРе беше принудена да отложи участието в "Евровизия" за следващото издание", се казва в съобщението на телевизията.

Тази година 68-ата "Евровизия" ще се проведе на 11 май в Швеция, тъй като певицата Лорийн спечели миналогодишния конкурс с песента "Tattoo".

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023

Евровизия стана най-гледаното шоу в UK

15.05.2023