Песента на Израел за участието в ''Евровизия'' предизвика дебати

Израелската песен, която ще участва на конкурса "Евровизия" тази година, предизвика противоречиви реакции в страната. Парчето носи заглавието "Октомврийски дъжд" и се изпълнява от певицата Идън Голан. 
 
Организаторите на музикалния конкурс определят определят песента като политическа и вече разглеждат възможността за евентуалното й дисквалифициране предварително, макар че тя все още не е представена официално на конкурса. Според публикации израелският обществен телевизионен канал "Кан" е обявил, че текстът й няма да се променя, дори да представлява риск за евентуално неучастие в състезанието. Смята се, че песента разказва за масовото убийство на ''Хамас'' в Израел на 7 октомври 2023г., в резултат на което загинаха над 1400 души.
 
 
Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на конкурса "Евровизия", обяви, че е в процес на оценка на текстовете. Всички телевизионни канали трябва да подадат записите си до 11 март. "Ако някоя песен е неприемлива по някаква причина, съответният телевизионен оператор ще получи възможност да участва с нова песен или с нов текст", обяви съюзът.
 
Организаторите вече се обявиха против изключването на Израел от състезанието, за което настояха по-рано шведски артисти по повод войната в ивицата Газа. "Eвропейският съюз за телевизия и радиоразпръскване се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката", заявиха организаторите. Това е конкурс за телевизии, а не за правителства, се казваше още в съобщението им миналия месец.
 
 
20-годишната певица Идън Голан е родена в Израел, но прекарва по-голямата част от живота си в Москва, където започва певческата си кариера - участва в квалификациите за детската "Евровизия" в Русия и в шоуто The Voice Kids. Семейството й се връща в Израел след руското нахлуване в Украйна преди две години.
 
Финалът на "Евровизия" ще се проведе на 11 май в южния шведски град Малмьо. Израел участва в песенния конкурс от 50 години, въпреки че географски държавата не се намира в Европа.

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023

Евровизия стана най-гледаното шоу в UK

15.05.2023