Одобриха квота от 50% българска музика в БНТ и БНР

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие с 10 гласа "за" и 2 "против" прие на първо четене законопроекта за квотите за българска музика в ефира на БНТ и БНР. 
 
Още при представянето на идеите в законопроекта се стигна до противоречиви реакции, припомня dnevnik.bg. Рап-изпълнителят и депутат от "Продължаваме промяната" Христо Петров, популярен като Ицо Хазарта каза, че квотите са "спасителен пояс за некадърници" и отбеляза, че голяма част от съвременната българска музика няма стойност. Това обиди изпълнители от годините на естрадата. 
 
"Много прекрасна музика се твори в България, но няма шанс да бъде чута. Затова нашето искане е за 100% българска музика в националните медии – БНР и БНТ. Откъде накъде ще ги даваме на Мадона, Шакира и еди-коя си? Те са достатъчно богати", реагира на думите му Силвия Кацарова.
 
"Поробили са ни културно. Съседните държави са ни заляли със своята музика. Идват тук и пълнят залите. А ние загиваме. Срамувам се като български изпълнител, че в българския парламент изобщо се обсъжда тема за квоти на българската музика. Нямаме нужда от квоти", коментира пък Здравко Желязков от дует "Ритон".
 
Какво предвиждат промените?
 
Най-малко 50% от общото годишно време, предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори, се казва в законопроекта, внесен от народни представители на партия "Възраждане", съобщи clubz.bg.
 
Предвижда се най-малко 60% от общото годишно време в часовия диапазон между 6:00 и 20:00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.
 
Най-малко 50% от общото годишно време в часовия диапазон между 20:00 и 06:00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.
 
Най-малко 10% от тези произведения не трябва да са излъчени по националните обществени доставчици на радиоуслуги преди повече от 5 години, се предвижда в законопроекта.
 
Генералният директор на БНР Милен Митев заяви, че Българското национално радио, като обществена медия, е готово да подкрепи по всякакви възможни начини на българските автори и изпълнители на музика. "Имаме готовност да се съобразим и ако бъде въведено задължение за квота българска музика. Разбира се, длъжен съм да споделя и това, че някои от нашите музикални редактори изпитват известни притеснения дали ще успеят да се справят с постигането на квотата и дали това няма да засегне по някакъв начин на качеството и разнообразието на музикалното оформление за нашите програми".

Свързани новини

Връчват наградите "Златно перо"

14.05.2023

Кейт Хъдсън става певица

13.04.2023

Слушаме все повече музика

28.11.2022

Средствата са за наложителен ремонт

27.05.2022

Световни звезди в "Нощ на звездите" 2022

26.05.2022