"Майстори на фотографията”, издание XIV – Андрес Серано

На 16 септември 2022 г. в Националната галерия – Двореца, ще бъде открита изложбата Torture (Изтезание) на американския артист Андрес Серано. 
 
Добил скандална известност с творбата си Piss Christ (1987), която успява да предизвика истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те на миналия век, американският артист продължава да засяга неудобни теми. Изложбата Torture включва двадесет широкоформатни фотографии, подобни на  ренесансовите композиции – част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото. 
 
 
Torture показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител. Използвайки арт центъра The Foundry (Леярната) за своя "тъмна стаичка", той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания. 
 
 
Визуалните препратки към граничните състояния на човешкото тяло и дух прави темата на изложбата изключително актуална в контекста на международната политическа ситуация и хуманитарна криза. Характерно за творчеството на Андрес Серано е непрестанното изследване на социалните проблеми и тяхното измерение в изкуството.
 
"Визуализирам целия спектър на изтезанието. В този процес аз поех ролите едновременно на артиста и на мъчителя. Като артист, показвам на публиката това, което виждам. Във втората роля ми се наложи да мисля като мъчител и да поема пълен контрол. Лесно е да изтезаваш хора, над които имаш власт", казва Андрес Серано.
 
 
Продуцирана през 2015 от арт колектива a/political, серията фотографии започва да се осъществява през седмицата, в която излиза Докладът на Сенатската разузнавателна комисия за изтезанията. Докато властите в САЩ продължават да блокират публичния достъп до хиляди снимки с подложени на мъчения пленници, Андрес Серано се заема с визуалното представяне на една реалност, която правителството отчаяно се опитва да скрие.
 
Серията вече е представяна като самостоятелна изложба в Collection Lambert, Франция; VOID, Северна Ирландия; Музея за съвременно изкуство "Стейшън" в Хюстън, САЩ, и Фотографския център "Стилс", Шотландия.

Свързани новини

"Майстори на фотографията”, издание XV

08.02.2023

На фокус: Елина Кешишева

16.06.2021

Майстори на фотографията:Joel Meyerowitz

16.09.2020

Изложба на Мери Елън Марк у нас

27.02.2018