Бьорн Улвеус от ABBA: "Изкуственият интелект ще създава по-добра музика от хората"

Музикантът от ABBA Бьорн Улвеус вярва, че изкуственият интелект ще може да композира по-добра музика от повечето хора след време, съобщава life.dir.bg.
 
На конференция за иновациите в Мюнхен през миналата седмица той посочи, че всеки ден през отминалата вече 2022 година на стрийминг платформата Spotify са излизали до 100 000 нови песни и записи. "Не смятате ли, че изкуственият интелект ще е в състояние да композира по-добра музика от повечето от тези 100 000 песни дневно? Това ще се случи. Страхувам се, че ще се случи", каза Улвеус.
 
Софтуер, койтo може да генерира части от песни автоматично, вече се използва в музикалната продукция, основно като инструмент в помощ на композиторите.
 
Музикантът от легендатната банда се съмнява, че контролът върху качеството е сериозен. "Положил съм много усилия, за да се науча да отсявам плявата". Когато композирали с Бени Андершон от ABBA, "изхвърляхме около 95% от всичко, което пишехме", каза той.
 
Улвеус отправи и апел за подкрепа на Украйна по време на изявата си на конференцията. "Храбрите украинци се борят за свободата си", каза той. "Те не се борят само за себе си, те се борят и за нас".

Свързани новини

ABBA получиха шведско рицарско звание

06.06.2024

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024