Бьорн Улвеус от ABBA: "Изкуственият интелект ще създава по-добра музика от хората"

Музикантът от ABBA Бьорн Улвеус вярва, че изкуственият интелект ще може да композира по-добра музика от повечето хора след време, съобщава life.dir.bg.
 
На конференция за иновациите в Мюнхен през миналата седмица той посочи, че всеки ден през отминалата вече 2022 година на стрийминг платформата Spotify са излизали до 100 000 нови песни и записи. "Не смятате ли, че изкуственият интелект ще е в състояние да композира по-добра музика от повечето от тези 100 000 песни дневно? Това ще се случи. Страхувам се, че ще се случи", каза Улвеус.
 
Софтуер, койтo може да генерира части от песни автоматично, вече се използва в музикалната продукция, основно като инструмент в помощ на композиторите.
 
Музикантът от легендатната банда се съмнява, че контролът върху качеството е сериозен. "Положил съм много усилия, за да се науча да отсявам плявата". Когато композирали с Бени Андершон от ABBA, "изхвърляхме около 95% от всичко, което пишехме", каза той.
 
Улвеус отправи и апел за подкрепа на Украйна по време на изявата си на конференцията. "Храбрите украинци се борят за свободата си", каза той. "Те не се борят само за себе си, те се борят и за нас".

Свързани новини

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023

ИИ отстъпва на човека - все още

19.09.2023

Агнета от ABBA представи солов сингъл

31.08.2023

"Да" на рока, "не" на диабета!

29.08.2023

Threads - ново приложение от Meta

04.07.2023