Швеция благодари на ABBA за музиката

ABBA най-накрая получи признание за своя музикален принос към шведската и международната култура.

Швеция каза голямо ''Благодаря ви за музиката'' на ABBA, като почете групата с една от най-престижните награди в страната - Ордена на Васа. Всички членове на групата - Бени Андершон, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бьорн Улваус, бяха удостоени с рицарски орден, връчен за последен път преди почти 50 години.

През 1975 г. Швеция спира да връчва кралски ордени на своите граждани, но продължава да връчва кралски ордени на чужденци. Парламентът на страната обаче възстанови тази практика през 2022 г., а церемонията отбеляза първия път, когато ордените бяха връчени на шведи от половин век насам.

Поп легендите бяха отличени от крал Карл XVI Густав на 31 май за културното им влияние, което е довело шведската поп музика до огромна световна аудитория. Групата се появи заедно на публично място в Стокхолм, а това е изключително рядко събитие.



ABBA са продали повече от 400 милиона албума и сингли и са първите шведи, спечелили победа на "Евровизия", а дигиталните версии на групата, известни като "Abbatars", свирят пред разпродадени зали в Лондон като част от "Abba Voyage". Шоуто, което се играе в специално построена за целта зала в Олимпийския парк "Кралица Елизабет" в Източен Лондон, отнема 7 години и 175 млн. долара, а от старта му билети са закупили над 1 млн. души. Популярността на ABBA беше възродена и от мюзикъла "Mamma Mia!" и последвалата го филмова адаптация, които представиха музиката на групата на нови поколения.

Свързани новини

Агнета от ABBA представи солов сингъл

31.08.2023

ABBA THE SHOW вече и у нас

28.03.2023

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023

"Voyage" на ABBA стана мултиплатинен

09.11.2022

Новините покрай АBBA не спират

13.04.2022