Ник Кейв се обяви срещу писането на текстове на песни от изкуствен интелект

Австралийският музикант, певец, текстописец, поет, режисьор и актьор Ник Кейв се оказа изключително негативно настроен към изкуствения интелект (ИИ), особено в частта, в която напоследък хората го използват за създаването на текстове за песни. 
 
В последно време е модерно да се използва чат ботът ChatGPT с тази цел. Оказва се, че много хора вече са "създали" песни с него "в стил Ник Кейв". Някои дори си позволяват да ги изпратят към големия музикант и да го попитат какво мисли за тях. Много голяма грешка, както се оказва… 
 
Един такъв човек е новозеландецът Марк от град Крайстчърч. Той е пратил творението си на Ник Кейв, а големият артист е решил да му отговори публично на своя блог The Red Hand Files и по този начин да покаже какво мисли за това изкуствено начинание. Да отбележим, че певецът не е впечатлен, е твърде меко казано. Той просто съсипва ИИ и хората, които го ползват за създаване на музикални текстове.
 
В проектопесента се споменава следното: "I am the sinner, I am the saint/ I am the darkness, I am the light/ I am the hunter, I am the prey/ I am the devil, I am the saviour." (Аз съм грешникът, Аз съм светецът/Аз съм тъмнината, Аз съм светлината/Аз съм ловецът, Аз съм плячката/Аз съм дяволът, Аз съм спасителят). Ето какво пише Ник Кейв в своя отговор:
 
 
"Скъпи Марк, откакто това нещо стартира през ноември миналата година, много хора, треперещи от страхопочитание пред могъщия алгоритъм, ми пращат песни "в стила на Ник Кейв", които са написани от ChatGPT. Вече са една дузина, буквално. Аз не изпитвам вашия ентусиазъм към тази технология, меко казано. Разбирам, че програмата все още е в ембрионално развитие, но според мен това е ужасът на ИИ – той завинаги може да си остане в такъв начален етап.
 
Песните се раждат от човешкото страдание. Те са основани на комплексната човешка борба със сътворението. Само че, доколкото съм запознат, алгоритмите не чувстват нищо. Данните не изпитват страдание. ChatGPT няма вътрешно съзнание, не е бил никъде, не е преживял нищо, не е имал дързостта да се изправи срещу собствените си ограничения. Поради всички тези прични този чат бот няма капацитета за споделено трансцендентално преживяване. 
 
Меланхоличната роля на ChatGPT е, че неговата съдба е просто да имитира. Тази програма никога няма да може да пресъздаде автентичен човешки опит, независимо колко ограничен, обикновен или непоследователен може да бъде този опит.
 
Марк, благодаря ти за тази песен. С всичката обич и уважение към теб ти казвам, че тя не струва пукната пара. Това е една гротескна подигравка с всичко, което ни прави хора и определено не ми харесва."
 
Ник Кейв е много голям артист и може би е добре, че изразява подобна твърда позиция. Още повече, че ИИ технологиите навлизат със страшна сила в изкуството, а мненията за тях са  противоречиви. Друг актуален пример е създаването на всякакви фотографии, с помощта на специални приложения с изкуствен интелект.
 
Симеон Чешмеджиев

Свързани новини

Над 200 изпълнителя зад подписката

09.04.2024

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

The Beatles отново превземат върха

06.11.2023

ИИ отстъпва на човека - все още

19.09.2023