Артисти се обявиха срещу изкуствения интелект в музикалната индустрия

Артисти се обявиха срещу използването на изкуствен интелект (ИИ) в музикалната индустрия.
 
В отворено писмо, подписано от Кейти Пери, Imagine Dragons, Кълъм Скот, Елвис Костело, Джес Глин, Джейми Кълъм, и наследниците на Франк Синатра, изпълнителите заявиха, че ИИ "ще даде началото на надпревара към дъното", ако не бъде контролиран, пише life.dir.bg. "Трябва да се предпазим от безразборното използване на изкуствения интелект. Той краде гласовете и образите на артистите", гласи част от писмото на Алиансът за правата на артистите.
 
Звездите на поп музиката призоваха фирмите, които се занимават с технологията, да не разработват инструменти за генериране на музика, които "подкопават или заместват човешкия труд на авторите на песни". Според тях, ИИ нарушава и обезценява усилията им по труда, който са хвърлили и това е изключително безотговорно. По техни думи, изкуственият интелект работи срещу тях и тяхното творчество. 
 
Създателите на ИИ: Това е заплаха, сравнима с пандемия и ядрена война
 
Макар че изтъкна минусите на ИИ, Алиансът за правата на артистите добави в писмото и следното: "Не се заблуждавайте: ние вярваме, че когато се използва отговорно, ИИ има огромен потенциал за насърчаване на човешкото творчество и то по начин, който позволява създаването и развитието на нови и вълнуващи изживявания за фенове на музиката по света".
 
Том Кийл, временно изпълняващ длъжността ръководител на браншовата асоциация UK Music, заяви пред ВВС, че споделя опасенията на артистите, които се притесняват, че творбите им се използват без тяхно разрешение. "Това е равносилно на пране на музика и всички компании, които се занимават с тези практики, трябва да спрат", каза той. 
 
 
През последните месеци много артисти от различни музикални жанрове се изказаха за начина, по който се използва изкуственият интелект безразборно. За пример дадоха несъществуваща дуетна песен на Дрейк и The Weeknd, която е направена именно от технологията. Стинг също се изказа по темата: "Градивните елементи на музиката принадлежат на нас, на човешките същества."
 
И макар повечето артисти да не са съгласни ИИ да им краде труда, то други нямат нищо против ИИ в прoфесионален план. Бившата приятелката на Илън Мъск, Grimes и диджеят Давид Гета са сред тези, които подкрепят използването на изкуствения интелект. Grimes дори насърчи феновете си да използват гласа ѝ "без санкции" и заяви, че ще си поделят хонорарите за успешните песни, генерирани от ИИ, в които е използван нейният глас.
 

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

The Beatles отново превземат върха

06.11.2023

ИИ отстъпва на човека - все още

19.09.2023

Том Круз тръгна на война срещу ИИ

19.07.2023