Емблематични песни празнуват 40-годишен юбилей през 2023

През 2023 г. се отбелязва 40-годишнината на емблематични песни на изпълнители като Мадона, U2, Дейвид Боуи, New Order, Depeche Mode. 
 
Сред тях са парчето "Holiday", което възвестява пристигането на Кралицата на попа, докато "Sunday Bloody Sunday" запраща ирландската рок група U2 между търговския успех и политическото напрежение в Ирландия, предаде БТА.
 
"Sunday Bloody Sunday" на U2 
 
Бойното барабанно интро е перфектното начало на тази песен, която напомня за "Кървавата неделя" - един от най-мрачните дни от конфликта в Северна Ирландия. В неделя, 30 януари 1972 г., в Лондондери (местните жители, за които това наименование е символ на британското владичество, предпочитат да го наричат Дери) британски парашутисти откриват огън по мирни демонстранти и убиват 13 души. Семействата смятат, че един от ранените в този ден, починал по-късно, е 14-ият загинал в Кървавата неделя. Според официалното разследване смъртта му е настъпила по друга причина.
 
 
Заглавието носи заплахи за ирландската група и от двете страни на сектантското разделение, казва Боно. Първо и преди всички обаче хитовото парче, включено в третия албум War, превръща U2 в машина за пълнене на стадиони.
 
Мадона и първият ѝ хитов сингъл "Holiday"
 
През 1983 г. се появява албумът Madonna на неизвестна изпълнителка със същото име, включващ песента "Holiday", която става първият ѝ хитов сингъл в САЩ. 
 
 
По това време малцина могат да си представят в какво ще се превърне певицата, наречена впоследствие Кралицата на попа. "Тя е показала зъбите си, знае какво иска", пише Ерик Жан-Жан, съавтор на книга, озаглавена "60 години поп музика". Тогава Мадона все още няма никакъв контрол върху продукцията. През 1984 г. тя ще избере китаристът на група Chick Найл Роджърс за продуцент на втория ѝ албум, Like A Virgin, който предизвиква международен взрив. Роджърс, който не е избран случайно, току-що е продуцирал албума "Let's Dance" на Дейвид Боуи.
 
Дейвид Боуи най-накрая танцува под звуците на успеха
 
"Той разчиташе на мен да му създам звучене, което да се хареса на възможно най-много хора", разказва Найл Роджърс за срещата си с Боуи в бар в Ню Йорк. 
 
 
С Let's Dance - албум, вдъхновен от песен със същото заглавие Боуи, който има ограничена аудитория, попада във водовъртежа на огромен успех. Най-първите му фенове обаче го упрекват, че е станал мейнстрийм, разказва Ерик Жан-Жан. Когато Дейвид Боуи за първи път изпълнява песента "Let's Dance" на Найл Роджърс, тя не му прозвучава като хит. Боуи обаче е убеден, че парчето е хитово.
 
New Order - депресия и джакпот
 
New Order, група, родена от пепелта на Joy Division след самоубийството на лидера ѝ Иън Къртис, влиза в класациите неволно, за разлика от Дейвид Боуи.
 
 
Парчето "Blue Monday", със своя мрачен текст и почти осемминутен формат, неподходящ за радио, става най-продаваният макси сингъл на винил в историята. 
 
Depeche Mode и революцията с "Everything Counts" 
 
Парчето "Everything Counts" е революционно за Depeche Mode. Сингълът бележи преход в лиричното съдържание на групата. 
 
 
"Everything Counts" разглежда конкретно въпроса за корпоративната алчност и корупцията във Великобритания и осъжда надпреварата за постоянна печалба.

Свързани новини

Не е ясно какво друго е очаквал фенът

31.05.2024

Мадона и Лана дел Рей също го отнесоха

17.04.2024

Мадона отново в неловка ситуация

13.03.2024

Мадона покани Памела Андерсън на сцената

26.02.2024

Неприятен инцидент

20.02.2024