Наградите "Грами" ще се връчват в още три нови категории

Три нови категории ще бъдат добавени към наградите "Грами" през 2024 г., съобщи Национална звукозаписна академия на САЩ.
 
Златни грамофончета ще бъдат раздавани и за най-добър поп денс запис; най-добро африканско музикално изпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.
 
Освен това за две съществуващи вече категории ще могат да гласуват всички членове на Академията, които участват в избора на носителите на "Грами": за продуцент на годината и за автор на песен, като последната категория беше въведена за първи път през 2023 г.
 
Преди това т.нар. общи категории включваха наградите "Грами" за най-добър нов изпълнител, албум, запис и песен на годината.
 
Новата категория за най-добро африканско музикално изпълнение ще подчертае "регионалните мелодични, хармонични и ритмични музикални традиции", се посочва в съобщението на американската Национална звукозаписна академия.
 
Досега тези изпълнители се състезаваха в категорията за най-добро глобално музикално изпълнение, въведена за първи път през 2022 г. Преди 2020 г. категорията се наричаше "световна музика". Промяната беше въведена, за да се избегнат асоциации с колониализма, припомнят Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 
 
Категорията за най-добър поп денс запис е за "музика в горещи ритми, подходяща за танци" и за записи, които се отличават със силни ритмични бийтове и електронни инструменти с акцент върху вокалното изпълнение, мелодията. В нея обаче не влизат денс ремикси.
 
За "най-добър алтернативен джаз албум" ще се конкурират продукции, които съчетават джаз и други музикални стилове, включително "ар енд би, хип хоп, класическа музика, поп, рап, електронна/танцова музика и/или художествено слово".
 

Свързани новини

Тейлър Суифт с рекорд на "Грами"

05.02.2024

Заради обвиненията в насилие

24.01.2024

Ето кой спечели "Еми"

17.01.2024

''Грами'' посмъртно

17.11.2023

Радост и сълзи!

14.11.2023