Изкуствен интелект няма да може да печели награда "Грами"

Националната академия за звукозапис обяви редица промени в наградите "Грами", включително правило, което постановява, че само хора творци могат да печелят отличия. 
 
Решението е насочено срещу използването на изкуствен интелект в популярната музика, пише life.dir.bg. "Произведение, което не съдържа човешко авторство, не отговаря на изискванията", се казва в новите изисквания, които бяха публикувани в петък. Правилото беше установено след среща през май, където бе постигнато съгласие, че работа с елементи на изкуствен интелект е допустима при отговорност на човек създател.
 
През изминалата седмица Пол Маккартни обяви, че предстоящият "последен запис на Beatles" е бил композиран с помощта на изкуствен интелект чрез извличане на гласа на Джон Ленън от старо демо.
 
Академията за звукозапис обяви, че са направени промени и в други категории. За да спечели номинация за категорията Албум на годината, създателят на музика трябва да представлява поне 20% от работата. Това включва всички признати артисти, представени изпълнители, автори на песни, продуценти, инженери, миксери и мастеринг инженери и се различава от решение, взето през 2021, което позволяваше на всеки, който е работил по албума, да получи номинация.
 
Броят на отговарящите на условията в категориите Най-добри нови изпълнители, Албум, Песен и Запис на годината е намален от 10 на осем номинирани. Академията добави и три нови категории - най-добър поп денс запис, най-добро афроизпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.

Свързани новини

Над 200 изпълнителя зад подписката

09.04.2024

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Тейлър Суифт с рекорд на "Грами"

05.02.2024

Заради обвиненията в насилие

24.01.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024