Марая Кери отново на съд заради емблематичната си коледна песен

Марая Кери е изправена пред второ съдебно дело от композитора Анди Стоун, заради нейния коледен хит "All I Want For Christmas Is You".

Кънтри певецът подаде иск за 20 млн. долара за нарушаване на авторските права, след като миналата година отхвърляни собствения си иск. Стоун, който се изявява под сценичното име Винс Ванс и колегата му Трой Пауърс, който е автор на песни, пишат своята версия на "All I Want for Christmas Is You" през 1988 г., записват я в Нашвил година по-късно и твърдят, че през 1993 г. тя е "била излъчвана навсякъде."

Носителката на 5 награди Грами от своя страна записва песента си, преди да я пусне като водеща за албума Merry Christmas през 1994 г. Сингълът бързо се превръща в основна празнична песен, която всяка година се върти по целия свят в навечерието на Коледа.

През 2021 г. Кери казва: ''Когато за първи път написах тази песен, бях много, много рано в кариерата си и все още мислех за неща от детството, когато си пожелавах сняг всяка година... Започнах да я пиша на малко DX7 или Casio клавиатура, която беше в тази малка стая в къщата, в която живеех по това време в северната част на щата Ню Йорк. Просто записах всичко, за което си помислих.'' Съавторът на песента, на поп иконата Уолтър Афанасиев, оспори това твърдение в интервю от 2022 г.: ''Да твърдиш, че е написала много сложна песен със структура на акорди с пръста си върху клавиатурата на Casio, когато е била малко момиче, това е голяма приказка'', каза той, въпреки че Кери не твърди, че е написала всичката музика на песента преди тяхното сътрудничество.

Но Стоун и Пауърс твърдят, че песента ѝ е "производна" на тяхната по отношение на текста, мелодията и ритъма: "Фразата "всичко, което искам за Коледа, си ти" може да изглежда като общоприета днес, но през 1988 г. тя е била в контекста си отличителна", се казва в новата жалба от 19 страници. Ищците твърдят, че няма съмнение, че Кери и Афанасиев са имали достъп до песента им, като се има предвид, че Стоун я изпълнява в Белия дом през 1994 г., а и достига №55 в класацията "Billboard Hot Country" същата година. 

"Ако погледнете двете песни, можете да видите, че около 50% от думите са едни и същи, в почти същия ред.", казва адвокатът на ищеца Дъглас М. Шмид. Той допълва, че опитите за уреждане на делото с Кери, съавторът Уолтър Афанасиев и "Sony" са приключили без решение миналата година. Затова делото му се връща в съда. "Сега продължаваме напред към финансово споразумение или чрез съдебен процес", казва в изявление мениджърът на Стоун Джей Чераволо. И още: ''Кери без да е лицензирала, е пробутала тези произведения с невероятната си история за произход, сякаш тези произведения са нейни собствени. Нейното високомерие няма граници, дори авторът на песните ѝ не вярва на историята, която е завъртяла.Това е просто случай на нарушение на авторските права."

Стоун се представлява от Джерард П. Фокс, адвокат, който представляваше двама автори на песни в подобно дело за нарушаване на авторски права срещу Тейлър Суифт и нейната песен Shake It Off, което доведе до неразкрито споразумение през 2022 г. Кери не е отговорила на съдебния иск. 

Свързани новини

Марая Кери празнува годишнина от албум

17.06.2024

Ариана Гранде пее със своя идол

16.02.2024

Ирландката е с посмъртна номинация

13.02.2024

Коледният дух завладя и Белия дом

03.01.2024

Вечният коледен хит отново на върха

21.12.2023