Ето с кои личности се сбогува музиката, киното и модата през 2023 година

Ето и част от звездите в света на музиката, киното и модата, които приключиха своя земен път през 2023-а година.

На 24 май светът бе потресен от новината за смъртта на Тина Търнър. "Кралицата на рокендрола" си отиде на 83-годишна възраст, след дълго боледуване в дома си в Швейцария. Тя страдаше от редица здравословни проблеми през последните години. Историята на живота на Тина бе пресъздадена в биографичен филм от 1993 г., озаглавен "What's Love Got To Do With It", като в нейната роля влиза Анджела Басет. Нейният мощен талант и тежка лична история я изваяха като "желязната дама" на световната музика.

През юли пък ни напусна вечната бунтарка Шинейд О'Конър, която винаги бе готова да изрази остра позиция за организираната религия, правата на жените, войната, сексуалните посегателства над деца и др. Макар и противоречива в действията си, Шинейд О'Конър успя да покаже на света, че човек може да отстоява позициите си, каквото и да му струва това.

Италианската легенда Тото Кутуньо почина на 80-годишна възраст през август. Кутуньо е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, а по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. В края на годината си замина и легендата на пънка Шейн Макгауън, вокалист на ирландската банда The Pogues. А, само две седмици преди рождения си ден, на 96-годишна възраст, си отиде емблематичният изпълнител Тони Бенет, който се радваше на дългогодишна кариера, в която е пял с множество звезди - от Франк Синатра до Лейди Гага. Въпреки че подробности около смъртта му не се посочват, за никого не беше тайна, че той страда от Алцхаймер, болест, скоято беше диагностициран през 2016 г. Той е носител на 20 награди "Грами", а негови вечни хитове включват песните "The Way You Look Tonight", "Body and Soul" и "(I Left My Heart) "In San Francisco" и др.


Още в първия месец на 2023 г. почина италианската суперзвезда Джина Лолобриджида, която през 1955 г. получи прозвището "Най-красивата жена в света". Месец по-късно си отиде друга красавица - американката Ракел Уелч. Отново през февруари почина един от легендарните европейски режисьори - Карлос Саура, който е носител на десетки престижни награди от европейски фестивали, а ден след смъртта му трябваше да получи и испанското отличие "Гоя" за цялостен принос.

А през февруари новината за кончината на големия дизайнер и визионер Пако Рабан разтърси не само модните ентусиасти, но и всички останали, които следят глобалните световни тенденции. Испанският дизайнер си отиде на 88-годишна възраст в Портсал, Франция. Смъртта му беше потвърдена и от фирмата, която контролира модната му къща и бизнес с парфюми. Рабан, чието истинско име е Франсиско Рабанеда Куерво, стартира модната си кариера, създавайки бижута за "Живанши", "Диор" и "Баленсиага." той се оттегли от активната работа преди 20 години.

През октомври пък разбрахме за смъртта на обичания Матю Пери от "Приятели", който си отиде едва на 54 години. И до днес неговите колеги и фенове не могат да приемат смъртта му. След като резултатите от аутопсията бяха публично изнесени, стана ясно, че смъртта на Матю е била вследствие на употреба на кетамин, а удавянето му е бил вторичен фактор. Лекарят му е предписал терапия с кетамин, което е експериментално лечение, използвано при депресия и тревожност.


 

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

В очакване на звездно бебе

12.03.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Победителите на фестивала в Сан Ремо

15.02.2024