"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

На българската музикална сцена поредицата "Кино и класика" съществува вече 10 години и всяко следващо събитие успява да улови отново вниманието и любовта на публиката с размаха на този специфичен жанр, съчетаващ музикалните шедьоври на великите композитори от миналото с любими филмови партитури от наши съвременници. 
 
24-тото издание на "Европейски музикален фестивал" - София представя на 22 март в зала "България" нова програма с това заглавие, като за първи път в събитието ще се включи Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров.
 
Водеща солистична фигура за концерта е Георги Черкин, който е част от поредицата "Кино и класика" още от самото ѝ създаване. Oще в първото издание през 2014 г. неговата роля за успеха на събитието е ключова, заради участието му като изпълнител и автор на сполучливи аранжименти. В различни програми от проекта той си партнира с музиканти като Светлин Русев, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Гергана Николаева. Активната му кариера на виртуозен пианист вече години наред се допълва и от творческата работа на оркестратор и композитор. 
 
В "Кино и класика" на 22 март са включени неговите аранжименти на Новелета № 1 от Роберт Шуман, "Лунна соната" на Лудвиг ван Бетовен, три пиеси от "Годишните времена" на Пьотр Илич Чайковски (януари - "До камината", февруари - "Карнавал" и март - "Песента на чучулигата") и Сергей Рахманинов – Прелюд в сол минор. Всяка от тях ще прозвучи във вариант за пиано и оркестър, като намесата на Черкин е съвсем деликатна и уместна, а клавирната партия остава непроменена. "Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Аз подхождам с огромно уважение и респект към оригинала, и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на съответния автор", казва Черкин.
 
Концертът "Кино и класика" отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище в София, което е първото специализирано учебно заведение за музика у нас. Един от представителните състави на училището е симфоничният оркестър (Младежка филхармония "София"), създаден през 50-те години на XX-ти век и завоювал своето важно място сред младежките оркестри у нас. С ансамбъла са работили и концертирали Емил Янев, Емил Табаков, Милен Начев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров – все значими за българската музикална култура имена. 
 
В момента лидер на оркестъра е маестро Славил Димитров, диригент и композитор, който работи с младежите от 2015 г. Познавайки добре възпитаниците си, той им поверява за концерта на 22 март сериозни симфонични партитури, които са  предизвикателство за всеки професионален оркестър: увертюра към операта "Норма" от Винченцо Белини, както и блестящите оркестрови картини на Джон Уилямс за филмите "Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и "Джурасик парк".
 
В програмата присъства и българска филмова музика, а младите оркестранти, макар и от друго поколение, са много подходящи изпълнители на тези мелодии, свързани със значими заглавия от нашето детско кино: "Васко да Гама от село Рупча" ("Тече, всичко тече" от Симеон Пиронков), "Войната на Таралежите" ("Къде остана детството" от Кирил Цибулка, завинаги останала в съзнанието ни с гласа на пеещия актьор Асен Кисимов), "С деца на море" от Петър Ступел и "Фильо и Макензен" от Александър Бръзицов. Те са оркестрирани специално за концерта от Славил Димитров. 
 
 
Някои от филмовите музикални теми, включени в "Кино и класика" са аранжирани от Георги Черкин, който добавя към оркестъра и партии за цигулка и пиано. Така ще прозвучат "Темата на Йода" на Джон Уилямс ("Междузвездни войни") и част от музиката към филма "Карибски пирати", композирана от Х. Цимер/Кл. Баделт. 
 
"Европейски музикален фестивал" се реализира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община. 
 
Билетите за концерта са почти изчерпани. Ограничено количество е налично на eventim.bg и на касата в залата. Партньор за концерта е Софийската филхармония.
 

Свързани новини

За нормална функция на черния дроб

29.04.2024

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024