Лаура Паузини идва в България за своето десето световно турне

Сензацията на италианската музикална сцена Лаура Паузини идва в България за своето десето световно турне на 16 декември, в зала "Арена София".

Шоуто ще бъде първото гостуване на световноизвестната певица у нас. В ексклузивно интервю за Radio FM+ самата тя, че българската публика ще може да се наслади на избрани песни от новия ѝ албум "Паралелни души", както и на златни хитове от кариерата ѝ, а общата продължителност на концерта ще бъде над два часа и половина, което го прави една от най-мащабните продукции у нас тази година.

За 30-годишната си кариера, смелите музикални приключения и вдъхновението, което не стихва вече три десетилетия -  вижте и чуйте интервюто на Петко Кралев със звездата Лаура Паузини, специално за ефира на Radio FM+.

Здравей! Много се радвам да се видим и за мен е чест, че имам възможността да проведем този разговор. Наистина благодаря за възможността. Как си?

Здравей, Петко! Чудесно. В момента съм в Рим и нямам търпение да дойда за пръв път в България.

Това ще бъде първото ти идване в България. Какво си чувала за страната досега?

Мисля, че през 30-годишната ми кариера открих, че нещото, което прави дадена държава или град специални, са хората, които са там, а не толкова нещата, които можеш да видиш. Тъй като това ще бъде първото ми посещение в България, съм доста любопитна и мога да ти кажа, че специално исках да дойда при вас. Това е 30-тата годишнина от моята кариера и това означава, че мога да споделя късмета, който съм изживяла с хората, и да си направим едно страхотно парти заедно. Говорих с агенцията си да отида на места, на които не съм била. Не знам защо никога не съм идвала в България, защото съм голям фен на пътуванията. Чувствам се в момента като малко момиче пред магазин за бонбони и откривам нов вкус, именно публиката в София. Приготвила съм голямо шоу за вас.

30 години на сцената е доста голяма кариера. Как успя да останеш вдъхновена през цялото това време?

 Мисля, че хората ме вдъхновяват най-много и ми дават силата да вярвам в себе си. Когато бях затворена у дома по време на ковид пандемията, имах доста време за себе си и за пръв път прекарах толкова много време без физически контакт с близките си, без разговори на живо. Може би в това отношение съм типична италианка, но доста общувам чрез допир. В този момент установих, че не вярвам в себе си и бях решила, че е време да прекратя кариерата си. Малко след това отново имахме възможност за концерт на живо и се срещнах с феновете си и осъзнах, че те са моята енергия и батерия и изведнъж бях заредена до края на годината. Когато съм на сцената знам защо съм на този свят. Не се страхувам на сцената, чувствам се толкова спокойно, че даже обичам да казвам, че се чувствам по-удобно на сцената отколкото вкъщи. На сцената съм сигурна в себе си, като Жената чудо. Това е мястото направено за мен и не съществувам наистина, ако не съм на сцена, пред хора, за които да пея.

Значи човекът, който си на сцената, е истинската ти същност?

 Да. Това е моментът, в който се чувствам едновременно много спокойна, но и сякаш имам огън вътре в себе си. На сцената съм истинската аз, не крия нищо. Когато съм в бекстейджа или просто в ежедневието, се притеснявам повече да изразявам себе си или да се срещам с хора. Не знам защо, но сцената е някакъв вид убежище за мен.

 Спомена пандемията. По това време започваш да работиш по новия си албум. Успя ли да намериш нов начин за създаване на музика в момента на изолация?

 Да. Открих нещо, което не бях преживявала преди. Започнах да слушам всичката музика, която получавам от известни и неизвестни хора и слушах рап, трап, регетон и хаус музика. Правих демо записи, само за да докажа на себе си, че мога да изляза от комфортната си зона. Не знаех какво да правя и за да намеря отново себе си, реших, че най-доброто лекарство е да правя каквото и да е с музика. Малко по-късно осъзнах, че вече три години се опитвам да намеря себе си и да експериментирам, да намеря нова причина да вярвам в себе си. Исках да бъда открита и безстрашна и се опитах да пея песни, които ме карат да се чувствам добре и заедно с това песни със смисъл. Албумът се казва "Паралелни души", защото по време на пандемията и особено в последните 10 години от живота ми, се концентрирам много повече върху разбирането на душите на хората, а не върху това как изглеждат. И говоря за паралели, защото е лесно да харесваме хора, които имат сходно на нашето виждане, но е много по-трудно да уважаваме хората, които вървят по същите улици, но не мислят като нас и са много различни от нас културно или религиозно. Този албум и заглавието му са посветени на мира и на това да разберем, че уважението е важно. Винаги ще съм много отворена към свободата, но се научих и да уважавам хората, които не са като мен.

Това е страхотно и е много важно хора с голяма платформа като теб да дават точно такива послания!

Благодаря!

На концерта на 16-ти декември ще чуем песни от този нов албум?

 Някои от тях. Турнето и концертът са посветени на 30 години от кариерата ми. Концертът ще бъде разделен на три части – минало, настояще и бъдеще. Начинът, по който сме подбрали музиката и сме направили аранжиментите, дори песните от миналото, е съобразен с думата, в която категория влизат. Разбира се, няма да пропусна да изпълня песни от новия албум, както и песни, които са ми помогнали да бъда на сцената толкова време.

Как се подготвя концерт, който е 2 часа и 45 минути и как решаваш какво да включиш в него?

 Имам 14 студийни албума и колаборации с различни артисти. Когато започнах да пиша всичко, което искам да включа, си казах "Това ще стане 5-часов концерт, няма как да го направя! На хората ще им доскучае." Беше много трудно и заради това, че всеки изпълнител си има любими песни, но те не винаги са най-известните. Опитах се да се съобразя с това и няма как да не включа хитовете си в този концерт. Направих и няколко машъпа от песни от различни десетилетия. Има песни, които са миксирани заедно и има смисъл.

Лаура, изключително много благодаря за този разговор. Преди да се разделим, ще те помоля да се обърнеш към нашата публика и да ги поканиш на своя концерт на 16-ти декември.

Хора от София, България, нямам търпение да ви видя на 16-ти декември, Арена София. Ще изпея всички песни, които искате да чуете. Ще бъда готова за вас с целия си глас и нямам търпение!

Свързани новини