Арнолд Шварценегер бе удостоен с почетна докторска титла

Австрийският културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер бе удостоен с почетна докторска титла от частното берлинско училище "Херти", предава БТА.

Шварценегер благодари на препълнената зала за оказаната му чест и каза, че това, което го е направило най-щастлив в живота, не е успехът като културист и холивудска звезда, или спечелените милиони, а възможността да бъде полезен на другите.

Бившият републикански губернатор на американския щат Калифорния допълни, че неговата задача в живота е да бъде полезен на другите. Той добави, че има още един житейски урок, който иска да сподели: "Не слушайте скептиците".

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек лично връчи диплома на Шварценегер като признание за работата му в областта на изменението на климата и насърчаването на гражданското общество. Той произнесе реч, като каза, че 77-годишният Шварценегер е заслужил повече от почетната докторска степен и го нарече изключителен човек, политик и модел за подражание за цялото човечество.

Шварценегер е роден в Австрия и за първи път става световноизвестен като културист и актьор. Само на 20-годишна възраст той е коронясан за "Мистър Вселена" - основна титла в света на бодибилдинга.

В Холивуд пробива своя път към славата с роли в екшъни като "Конан Варварина". Придобива култов статус благодарение на научнофантастичния трилър от 1984 г. "Терминатор". Участва и в десетки други екшъни, както и в комедии като "Ченге в детската градина". След славата в Холивуд влиза в политиката и е губернатор на Калифорния два мандата от 2003 до 2011 г.

Свързани новини

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Заради недеклариране на скъп часовник

18.01.2024

Арнолд Шварценегер като Дядо Коледа

21.12.2023

Актьорът взе нещата в свои ръце

12.04.2023