Книгите от трилогията "Милениум" са най-продавани в САЩ

Трите книги от трилогията "Милениум" на Стиг Ларсон, са най-продаваните заглавия в САЩ през миналата година, съобщи USA Today. Класацията отчита както книжните издания, така и електронните версии са произведенията.

В класацията на 100-те най-продавани книги в САЩ попадат едва два класически романа - "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли (54 то място) и "Спасителят в ръжта" на Селинджър (73).  

Поредицата на Ларсон, окупирала първите три места, включва книгите "Момичето с татуировка на дракон", "Момичето, което си играеше с огън" и "Момичето, което разруши гнездото на оси". Четвъртата позиция, сред най-търсените заглавия на миналата година, е за биографията на Джорд Буш "Преломни моменти" (Decision Points).

В десетката попадат още романите на Николас Спаркс "Последна песен" и "Скъпи Джон", творбата на Елизабет Гилберт "Яж, моли се и обичай", както и последното произведение от поредицата "Здрач" на  Стефани Майер.

Мястото на тези заглавия сред най-продаваните очертава тенденцията, че голяма роля за популярността на дадена книга, изиграва рекламата, която и прави заснетия по нея филм. Общо 12 заглавия, попадащи в топ 100, са филмирани, показва статистиката. По първия роман от трилогията на Ларсон ("Момичето с татуировка на дракон") също се снима филм, като режисьор е Дейвид Финчър, а главната роля е поверена на Даниел Крейг.

US Today отбелязва, че 77% от заглавията в списъка на 100-те най-продавани книги са на художествени произведения. Това е най-високият подобен показател от 1993 година насам.

Забелязва се също спад на интереса към поредицата "Здрач" на Стефани Майер, като през 2010-та едва 4% от продадените книги са нейни произведения. Преди две години тя държеше цели 11 процента от пазара.

Посочва се обаче, че като цяло се понижава интересът към книгите за вампири и паранормални явления. На тях се падат 9% от продажбите през 2010-та, срещу 17% година по-рано.

Същевременно нараства популярността на любовните романи, като те вече са 12% от купуваните книги, при 10 на сто през 2009 г.