Робот ходи на училище вместо ученик

Във време на грипна ваканция се започва чуденето как децата ще наваксат с изпуснатия материал в училище. В едно московско училище присъства един специален ученик - пластмасовият робот Степан е в класната стая, за да помогне на момче с левкемия да наблюдава урока през неговите очи, съобщи АФП.

В същото време истинският Степан, 12-годишно момче с големи сини очи и кестенява коса, сяда пред компютъра в дома си и взема активно участие в урока с помощта на пластмасовия си приятел.

Степан Супин страда от левкемия от две години и имунната му система е твърде крехка, за да му позволи да напусне дома. Затова оборудваният с уеб камера, микрофон и високоговорител робот предава в реално време до компютъра на момчето у дома какво се случва в класната стая.

Екранът в предната част на робота дори позволява на Степан да се намесва по всяко време на урока, за да попита или каже нещо. Учителката обяснява, че всички наричат робота Степен, а той се държи като обикновен ученик и взема дейно участие в уроците.

Самият Степан твърди, че се чувства сякаш наистина е в класната стая, тъй като може напълно да контролира движенията на робота. В междучасията пък общува пълноценно със съучениците си.

Създаден през 2008 г. в институт в Москва, роботът, който струва 3000 долара, може да получава нареждания от разстояние чрез интернет от всяка точка на света, обяснява координаторът на проекта Вячеслав Кравцов.

"Може да се използва в много сфери на живота, ние възнамеряваме да го използваме преди всичко в социалната сфера - в образованието, здравеопазването, както и при хората с увреждания", посочва той.

Училището на Степан е получило робота безплатно като част от пилотен проект на неговия дизайнер.