Престижна британска академия за деца и младежи открива филиал в София

На 31 март,  LIPA 4:19 - академия за деца и младежи от 4 до 19 години, на Ливърпулския Институт за Сценични Изкуства - LIPA, чийто патрон и съосновател е легендата Пол Макартни, отваря врати в Столицата.

Добрата вест обаче не е само за децата, които имат желание да се обучават и да развиват своите сценични таланти, но и за България, която официално става първата страна в Европа, получила лиценз от престижната академия. Специално за откриването, в София пристига и Кери Уоткинс – директор на Ливърпулската академия. На 2-ри април, събота, директорът на LIPA 4:19 ще открие учебните занятия за първите записани ученици в LIPA 4:19 - България.

За разлика от познатите училища за изкуства, които обучават основно в една дисциплина, методиката на LIPA 4:19 включва паралелно обучение по танци, пеене и актьорско майсторство, осланяйки се на идеята, че съвременната развлекателна индустрия все повече изисква подготвени в различни сфери на сценичното изкуство кадри.

Интересното е, че академията няма специални претенции за уменията на своите бъдещи ученици и не предвижда конкурсни изпити, като единственото условие е те да бъдат на възраст между 4 и 19 години. Децата и младежите ще бъдат поверени в ръцете на известни български актьори, режисьори, танцьори, селектирани за дейността на ЛИПА 4:19.

Сред преподавателите са и създателите на спектаклите "Коса", "Ах, този джаз!", "Да бъдеш Боб Фоси", "Оркестър без име" и първия български фентъзи рок мюзикъл "Площад Синева" - режисьорът Борис Панкин и музикалният директор Евгени Господинов. Те са и арт директори на Академията. Преподаватели са и Мариан Бачев, Бианка Илич, Жени Александрова – Лечева, Николай Дограмаджиев, Стаси Лефтерова. Всичките 17 преподаватели са специално обучавани за работа по методологията на престижната академия.

Патрони на LIPA са знаменателните: Сър Джордж Мартин, Сър Камерон Макинтош, Сър Алън Паркър, Сър Ричард Брансън, Джоан Арматрейдинг, Вангелис, Джудит Денч, Марк Нофлър

Явлението LIPA е вдъхновено от емблематичният през 80-те мюзикъл Слава (Fame). Историята разказва за студентите от висше училище за изкуства и за всички препятствия, през които трябва да минат за да стигнат до  голямата сцена!