Противозачатъчно за мъже скоро на пазара

Хормонални противозачатъчни таблетки за мъже са на път да се появят на пазара, съобщава  New York Times. Хапчето за мъже ще замени частично необходимостта от употреба на презерватив при сериозна връзка.

Противозачатъчното за мъже е разработено на същия принцип като таблетките за жени - въздейства на хормоналните нива, благодарение на което се намалява производството на сперма. Активните съставки са тестостерон и прогестин. При клиничното изпитване на лекарствения продукт 95% от изпробвалите го мъже отчитат положителни резултати от приема му. Като всяко лекарство обаче таблетките не са подходящи и не дават 100% гаранция при всеки мъж.
 
Също, както при таблетките за жени, приемът им носи странични ефекти като риск от развитие на сърдечно заболяване, високи нива на холестерол, кожни проблеми и промени в настроението. Налага се и въздържане от консумация на алкохол при взимането им заради риск от негативна реакция между двете субстанции.
 
Въпреки това медицинската общност оценява таблетките като първия сигурен и безрисков метод за контрацепция, предназначен за представителите на силния пол. Фармацевтичните компании все още не са в състояние да предложат противозачатъчно без употребата му да е свързана с нежелани странични ефекти след време.
 
Лекарството е разработка на екип от Медицинския център към Университета на Канзас и на този етап носи наименованието gamendazole.