Три жени от Африка си поделиха Нобела за мир

Президентката на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, африканската активистка Лейма Гбоуи и йеменската активистка Тауакул Карман си разделиха Нобеловата награда за мир, съобщиха от Нобеловия комитет.

Елън Джонсън-Сърлийф

Лейма Гбоуи

Тауакул Карман

Те бяха удостоени с наградата за своята активна дейност в защита на жените и техните права. Те ще си поделят малко повече от 1 милион евро.

"Ние не можем да постигнем демокрация и продължителен мир в света, ако не предоставим на жените всички възможности и права като на мъжете, за да постигнем развитие във всички нива на обществото", заявиха от комитета.

Припомня се, че през октомври 2002 г. Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 1325, с която защитава жените от насилие във военни конфликти и международни проблеми. Също така, че жените трябва да участват заедно с мъжете в изграждането на мирния процес по света.

Президентката на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф е първата демократично избрана жена- президент в Африка. Тя има основна роля за поддържането на мира в страната, както и за нейното икономическо и социално развитие.

Африканската активистка Лейма Гбоуи е свързана с обединението на жените, които са били религиозно и етнически разделени в Либерия, както и с прекратяване на войната в страната и участието на жените в изборите. Тя е работила и за засилване на влиянието на жените в Западна Африка по време на войната.

Тауакул Карман е изиграла главна роля в защита на правата на жените и за въвеждането на демокрация и мир в Йемен.

От комитета се надяват, че нобеловите лауреати ще помогнат на жени да получат същите права и в държави, където жените все още са потискани.