Празнувайте с Радио FM+ и с най-добрата музика за любов!

Днес съвпадат не два, а три празника. Това са църковният празник в чест на Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан по стар стил, който се чества като Ден на лозаря, както и католическия празник на влюбените на името на Свети Валентин, пише dir.bg.

Константин Философ, наречен Кирил, е учил в Магнаурската школа в Цариград. Заедно със своя брат Методий бягат в манастир на Олимп, където създават славянската азбука и превеждат свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар, църковният празник за Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според обичая днес селските стопани излизат на полето зарязват  и благославят лозите.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да създават семейства, за да бъдат по-жертвоготовни, бойците тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той бил екзекутиран и впоследствие обявен за закрилник на влюбените.

На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Цветята също са подходящ подарък за влюбените дами.

Радио FM+ ви подарява една прекрасна любовна вечер с "Винаги най-добрата музика". От 19 часа в ефира ни ще звучат най-добрите любовни песни на всички времена!

Свързани новини

Документалистът в Radiocast

22.04.2024

Димитър Маринов в Radiocast

29.03.2024

Инфлуенсърката в Radiocast

22.03.2024

Емил Конрад в Radiocast

12.03.2024

Боро Първи гостува в Radiocast

01.03.2024