Европейска нощ на музеите - виж къде

България отново се включва в Европейската нощ на музеите и галериите. Днес вратите на близо 30 музеи и галерии в София ще бъдат широко отворени за любопитни посетители. Входът навсякъде ще е безплатен, а работното време на обектите ще е от 18.00 ч. поне до полунощ.

В Нощта на музеите се включват повече от 47 държави. У нас събитието се организира с активното съдействие на Френския институт в София и под патронажа на българското Министерство на културата. В столицата след 18.00 ч. е организиран и безплатен превоз до по-отдалечените от центъра музеи. Колите ще тръгват от Телефонната палата. Там ще получават подаръци-изненади тези посетители, които са успели да разгледат най-много столични музеи и галерии.

Много са експозициите и изложбите, които ще бъдат открити специално за събитието. Освен тях, в София ще има и специална програма за инициативата, включваща концерти, игри, огнено шоу, ревю на дамско облекло от Древен Рим, демонстрации на средновековна фехтовка.

В Националния археологически музей нощта ще бъде отбелязана с "Ревю на дамско облекло от древния Рим". В продължение на един час, освен реплики на автентични женски облекла, носени в периода І – ІV век в Римската империя, ще се представят аксесоари и бижута, дефилиращите манекенки ще са в компанията на младежи с униформи на центуриони и съответното им въоръжение. Костюмите са на "Нимар Студио" и са представителна извадка от общата колекция за кино продукциите "Троя", "Спартак", "Юлий Цезар" и "Рим". Някои от облеклата са носени от прочути актьори, като Орландо Блум, Брат Пит, Ричард Харис, Кристофър Уокън.

Събитията ще са в Националния исторически музей, Военноисторическия, Археологическия, Природонаучния, музеите на Социалистическото и на Съвременното изкуство. Ще участват още Националната художествена галерия, тази за чуждестранно изкуство, както и няколко частни галерии.

Варна също ще се включи в "Нощта на музеите". До полунощ на 19 май голяма част от варненските музеи ще останат отворени за посетители. Както винаги, входът ще бъде безплатен.

За първи път ще участва Военноморският музей Варна, който в края на април отвори врати след 4-годишен ремонт. В инициативата "Светлина и нощ в музея” за пореден път ще се включи и Музеят за история на Варна.  До момента той е единственият в системата на Регионалния исторически музей, който всяка година активно участва в инициативата. Освен свободен достъп до всички експозиции за посетителите е подготвена специална програма. Парк-музей "Владислав Варненчик” ще се включи в Европейската нощ на музеите  за пета поредна година. Той ще отвори врати за безплатни посещения от 18:00  до 24:00ч. Вратите на Археологическия музей в морската столица обаче ще останат затворени. Причината е в затруднения на системата за охрана, които се създават при късни посещения, обясни директорът.

Бургас се включва за осми пореден път в Европейската инициатива "Нощ на музеите 2012". Днес от 17.00 часа до 00.00 часа всички музеи в Бургас ще приемат своите посетители при вход свободен. Едно от най-очакваните събития е гостуващата изложба на БАН. Под наслов "1100 години от Успението на Св. Наум Охридски” в Исторически музей в Бургас ще бъде експонирана самата изложба. Изложбата представя средновековните книжовни извори и изображения от старинни църкви и манастири.

Пловдив, откъдето тръгва и бг участието в Нощта на музеите преди 8 години, естествено се включва на пълни обороти в инициативата.

Преди тъмните часове, Музеят на авиацията – Крумово ще предостави безплатен достъп до външната си експозиция на всички свои посетители от 9.00 до 17.00 часа. Гостите ще могат да разгледат кабините на вертолет Ми -2 и самолет Су-22, самолетите произвеждани в България КБ-1 "Пеперуда” и Лаз 7М, репликата на самолет "Албатрос”F-2, с който е извършен първият боен полет от поручик Радул Милков и наблюдателя поручик Продан Таракчиев на 16 октомври 1912г. и самолет биплан По-2.