Животните усещат земетресенията

Много хора са забелязали, че когато предстои да се случи някакъв природен катаклизъм, като земетресение например, животните стават нервни. Те усещат, при това много повече от хората. Около 70 са различните животни, които усещат трусовете. Кои са живите сеизмографи?

Жабите усещат земетресенията.
Началото на тези изследвания е поставено, когато в изследователски институт е получено съобщение, че цяла колония на жаби се евакуирала от блатото, в което живеели, няколко дни преди да се случи разрушителното земетресение в гр. Л’Акуила, Италия през 2009 г.

Освен случката със жабите от Италия, нелогично поведение на различни животни преди големи сеизмични явления са наблюдавани през годините – земноводни, риби и влечуги, започват да се държат странно, точно преди мощно земетресение да разлюлее Земята.

Змиите, гущерите и рибите могат да "предсказват" приближаването на опасността.

Час преди трус, рибите се събирали на ята, притискали се една към друга и се обръщали с глава към епицентъра на земетресението, предава бгнес. А когато се очаквало много силно земетресение, буквално "излитали" от аквариума. Ракът пък имал друга реакция - както си стои в дупката, бавно изпълзявал към входа й, ако очакваното земетресение е около три бала. При четири, излизал вън от "дома си", а при повече от шест започвал да се мята като обезумял.

Аномално поведение на котки е било отбелязано от някои жители на Ашхабад (Туркменистан) преди разрушително земетресение от 5 октомври 1948 година.

Със сеизмологична чувствителност са надарени някои кучета, слонове и коне.

Бгнес съобщава, че тази сутрин гарвани нападали с особена ожесточеност хора в центъра на София, като според запознати агресивното поведение на пернатите вероятно се дължи на сутрешното силно земетресение. В градинката на улица "Алабин" срещу хотел "Рила" са атакувани близо 10 души за по-малко от час.