Карибската лудост превзе Лондон на фестивала Нотинг Хил

В Лондон се проведе традиционният карнавал "Нотинг хил" (Notting Hill) . Това е най-големият фестивал под открито небе в Европа, както и вторият по мащаби в света след този в Рио де Жанейро.

Карнавалът се провежда в едноименния квартал на Лондон за 48-ми път. Тази година в празненствата по улиците на Нотинг Хил се включиха около един милион души. За щастие тази година огромното мероприятие мина без сериозни инциденти. Според данните на полицията задържани са 248 души, но никой не е пострадал сериозно.

Стотици хиляди участници танцуваха в пищни костюми по улиците на града. Шествието се провежда за 48-ма поредна година и се е превърнало в емблематично събитие както за лондончани, така и за цяла Великобритания.

Корените на карнавала са в 30-те години на 20 век. През 1933 в Тринидад се е състоял първят подобен празник. Той бележи края на робството в Карибския басейн. През 50-те години много карибски емигранти идват във Великобритания.

Те донасят със себе си богата култура, музикални традиции и великолепна кухня. У тях се появява една мечта - как един ден лондончани ще се съберат и ще отдадат почит на карибската култура. Така през 1964 година се провежда първият карнавал Нотинг Хил. Той става вдъхновение и възможност за всички и бели и черни да излязат на улицата и да изразят себе си - чрез изкуството и като една единна общност. Вижте снимки в галерията по-долу.

Свързани новини