5 начина да не сте пристрастени към телефона си

"В наши дни забравен или изгубен мобилен телефон е напълно достатъчен, за да провокира паник атака”, смята клиничният психолог Лиса Строман, основател на център за технологично здраве в Скотсдейл, пише profit.bg. Извън емоционалния стрес, Строман смята, че зависимостта ни от технологиите може да ни повлияе поведенчески, физически и вътреличностно. Кой е най-добрият начин, за да постигнем здравословен баланс? Тя споделя 5 идеи. 
 
1. Никакви технологични устройства в спалнята 
В противен случай не позволявате на тялото си да "угасне”, предупреждава Строман. А ако използвате телефона си като будилник? Няма извинения за употребата му. Вземете си ретро будилник! 
 
2. Излезте навън без телефона си 
Направете разходка, покарайте колело, насладете се на чаша кафе в заведение на открито. "Просто оставете телефона настрана и влезте напълно в живота”, съветва Строман. Със сигурност ще бъдете изкушени да влезете в някоя социална мрежа, за да покажете къде сте и да публикувате снимки на красивия парк. Това е целта – вижте света през собствените си очи. "Не се страхувайте да се доверите на собствения си ум и да съхраните преживяването само за себе си”, препоръчва специалистът. 
 
3. Срещнете се с хора офлайн 
И още по-добре, превърнете тези срещи в предизвикателство за самия вас. Кажете си: "Днес ще накарам трима души да се усмихнат” или "Отивам да кажа здравей на двама души”. Всичко е толкова лесно, че дори едно намигване е достатъчно, за да осъществите своята среща офлайн. Направете го, казва Строман, и ще видите колко силно ще се подобри настроението ви в положителна насока. 
 
4. Създайте моменти на технологично изключване 
Дайте на приятелите и роднините си позволение да бъдат офлайн. Определете такова място у дома или пък другаде. Можете дори да установите един ден в седмицата, през който да сте напълно офлайн. В къщата на Строман този ден е вторник. 
 
5. Балансирайте деня си 
Опитайте се да уравновесите технологично проведеното време с това офлайн в реалния живот. Съотношението трябва да е 1:1. Ако трябва да прекарате 3 часа пред монитора на компютъра, след това отделете 3 часа, през които да четете, да готвите, да разговаряте с прибралите се от училище деца, да отидете на тренировка и т.н.

Свързани новини

Жените са по-благосклонни през лятото

11.07.2018

Знаете ли достатъчно за целувката?

06.07.2018

10 конфликтни ваканционни въпроса

03.07.2018

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

29.06.2018

Кои са силните черти на характера ви?

28.06.2018

Коментари