5 начина да не сте пристрастени към телефона си

"В наши дни забравен или изгубен мобилен телефон е напълно достатъчен, за да провокира паник атака”, смята клиничният психолог Лиса Строман, основател на център за технологично здраве в Скотсдейл, пише profit.bg. Извън емоционалния стрес, Строман смята, че зависимостта ни от технологиите може да ни повлияе поведенчески, физически и вътреличностно. Кой е най-добрият начин, за да постигнем здравословен баланс? Тя споделя 5 идеи. 
 
1. Никакви технологични устройства в спалнята 
В противен случай не позволявате на тялото си да "угасне”, предупреждава Строман. А ако използвате телефона си като будилник? Няма извинения за употребата му. Вземете си ретро будилник! 
 
2. Излезте навън без телефона си 
Направете разходка, покарайте колело, насладете се на чаша кафе в заведение на открито. "Просто оставете телефона настрана и влезте напълно в живота”, съветва Строман. Със сигурност ще бъдете изкушени да влезете в някоя социална мрежа, за да покажете къде сте и да публикувате снимки на красивия парк. Това е целта – вижте света през собствените си очи. "Не се страхувайте да се доверите на собствения си ум и да съхраните преживяването само за себе си”, препоръчва специалистът. 
 
3. Срещнете се с хора офлайн 
И още по-добре, превърнете тези срещи в предизвикателство за самия вас. Кажете си: "Днес ще накарам трима души да се усмихнат” или "Отивам да кажа здравей на двама души”. Всичко е толкова лесно, че дори едно намигване е достатъчно, за да осъществите своята среща офлайн. Направете го, казва Строман, и ще видите колко силно ще се подобри настроението ви в положителна насока. 
 
4. Създайте моменти на технологично изключване 
Дайте на приятелите и роднините си позволение да бъдат офлайн. Определете такова място у дома или пък другаде. Можете дори да установите един ден в седмицата, през който да сте напълно офлайн. В къщата на Строман този ден е вторник. 
 
5. Балансирайте деня си 
Опитайте се да уравновесите технологично проведеното време с това офлайн в реалния живот. Съотношението трябва да е 1:1. Ако трябва да прекарате 3 часа пред монитора на компютъра, след това отделете 3 часа, през които да четете, да готвите, да разговаряте с прибралите се от училище деца, да отидете на тренировка и т.н.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024