Великденски обичаи по света

Великден се празнува различно по света. В България боядисваме яйца, обикаляме църквата в полунощ и хапваме агнешко. А какви традиции имат в някои други държави? Вижте няколко, подбрани от profit.bg, ако решите да си харесате и "осиновите" някоя: 
 
Финландия 
Децата във Финландия обикалят улиците, преоблечени като просяци с тояги. В някои места в страната палят огньове, които би трябвало да изгорят вещиците и злите сили. 
 
Полша 
В Полша се заливат с вода с кофи, водни пистолети и всякакви подръчни средства. 
 
Франция 
В град Фо, който се намира в Южна Франция в понеделник на Великден се прави гигантски омлет в центъра на града. Той съдържа 4 500 яйца и стига за 1000 души. Говори се, че всичко започнало, когато Наполеон и неговата армия спрели в града по време на поход и местните ги гостили с яйца. Той харесал яйцата и поръчал на жителите да направят голям омлет за армията на следващия ден. 
 
Корфу, Гърция 
В събота на Великден на остров Корфу има традиция да се чупят делви. Хората ги хвърлят от прозорците си на улицата. Ритуалът също така приветства пролетта. 
 
Норвегия 
В Норвегия издателствата за книги имат навика да пускат Великденски трилъри. Тази странна традиция започва през 1923 година, когато един издател решил да промотира новия си трилър, като великденски и от тогава всяка година се издават трилъри точно около Великден.
 
Рим, Италия 
В неделя хиляди католици се събират на площад Св. Петър за литургия, отслужена лично от Папата. 
 
Чехия и Словакия 
Тук имат традиция подобна на "сурвакането“. Мъжете сурвакат жените с клонки, украсени с панделки. Счита се, че смисълът на ритуала да се предаде плодородието от първите цъфнали пролетни дръвчета на жените. 
 
Вергес, Испания 
На Велики Четвъртък в този град се танцува "танцът на смъртта“. Хората се обличат с костюми на скелети и носят кутии с прах. Танците започват в полунощ и продължават 3 часа. 
 
Вашингтон, САЩ 
От 130 години насам в Белия дом се провежда обичая "търкаляне на великденско яйце с лъжица“. Забавите включват търсене на яйца из градината, музикални изпълнения и др. 
 
Унгария 
Тук момчетата пръскат с парфюм момичетата и искат целувка. Някога са изливали цели кофи с вода над тях, но днес унгарците се ограничат до пръскане на малко вода или парфюм.

Свързани новини

20 неща, които да не правите на 30 (II)

03.06.2020

20 неща, които да (не) правите на 30

02.06.2020

Каква жена си според египетския хороскоп

01.06.2020

Тест: Какъв цвят е името ви?

22.05.2020

Коя работа е най-подходяща за вас

19.05.2020

Коментари