Великденски обичаи по света

Великден се празнува различно по света. В България боядисваме яйца, обикаляме църквата в полунощ и хапваме агнешко. А какви традиции имат в някои други държави? Вижте няколко, подбрани от profit.bg, ако решите да си харесате и "осиновите" някоя: 
 
Финландия 
Децата във Финландия обикалят улиците, преоблечени като просяци с тояги. В някои места в страната палят огньове, които би трябвало да изгорят вещиците и злите сили. 
 
Полша 
В Полша се заливат с вода с кофи, водни пистолети и всякакви подръчни средства. 
 
Франция 
В град Фо, който се намира в Южна Франция в понеделник на Великден се прави гигантски омлет в центъра на града. Той съдържа 4 500 яйца и стига за 1000 души. Говори се, че всичко започнало, когато Наполеон и неговата армия спрели в града по време на поход и местните ги гостили с яйца. Той харесал яйцата и поръчал на жителите да направят голям омлет за армията на следващия ден. 
 
Корфу, Гърция 
В събота на Великден на остров Корфу има традиция да се чупят делви. Хората ги хвърлят от прозорците си на улицата. Ритуалът също така приветства пролетта. 
 
Норвегия 
В Норвегия издателствата за книги имат навика да пускат Великденски трилъри. Тази странна традиция започва през 1923 година, когато един издател решил да промотира новия си трилър, като великденски и от тогава всяка година се издават трилъри точно около Великден.
 
Рим, Италия 
В неделя хиляди католици се събират на площад Св. Петър за литургия, отслужена лично от Папата. 
 
Чехия и Словакия 
Тук имат традиция подобна на "сурвакането“. Мъжете сурвакат жените с клонки, украсени с панделки. Счита се, че смисълът на ритуала да се предаде плодородието от първите цъфнали пролетни дръвчета на жените. 
 
Вергес, Испания 
На Велики Четвъртък в този град се танцува "танцът на смъртта“. Хората се обличат с костюми на скелети и носят кутии с прах. Танците започват в полунощ и продължават 3 часа. 
 
Вашингтон, САЩ 
От 130 години насам в Белия дом се провежда обичая "търкаляне на великденско яйце с лъжица“. Забавите включват търсене на яйца из градината, музикални изпълнения и др. 
 
Унгария 
Тук момчетата пръскат с парфюм момичетата и искат целувка. Някога са изливали цели кофи с вода над тях, но днес унгарците се ограничат до пръскане на малко вода или парфюм.

Свързани новини

10 неща, които да правим за себе си

14.01.2021

Ето кой е най-депресиращият ден

11.01.2021

10 "горещи" работни позиции

08.01.2021

Българите сред най-щастливите в любовта

17.12.2020

Онлайн приказки с Мира Котева

04.12.2020