31 май - Международен ден на блондинките

31 май е един наистина светъл празник - Международният ден на русокоските! Отбелязва се от 2006, когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче", пише obekti.bg. Тя се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.
 
Сред естествените блондинки има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 тя стана най-високоплатеният писател в света след Дан Браун.
 
Мъжете предпочитат блондинки още от древни времена. Учените обясняват това по следния начин: при жените със светли коси нивото на женския полов хормон естроген е по-високо, а нивото на мъжкия хормон тестостерон - по-ниско в сравнение с брюнетките. Теоритично това води до по-меки черти на лицето и по-мек и уязвим характер, което силно импонира на мъжкото желание да брани и закриля.
 
 
Голям принос във формирането на мита за спорния интелект на блондинките има холивудската актриса Мерилин Монро, която става звезда с филма "Мъжете предпочитат блондинките", в който играе много добродушна, но не по-малко глуповата блондинка, чиито житейски избори са неизменно в нейна вреда. В същото време най-известната блондинка в света всъщност е имала кестенява коса, но е постигнала успех в Холивуд, едва след като се разделила с нея.
 
 
За антипод на популярния архетип се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за интелигентност е доста над средния - 154, тоест толкова, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.
 
Компанията Lycos, собственик на сайт за запознанства, извърши изследване и след анализ на вкусовете на 100-те най-богати мъже на планетата, първенството са спечелили брюнетките, а не блондинките. Оказва се, че 78% от най-богатите представители на силния пол са предпочели да живеят с тъмнокоси жени, а само 22% - със светлокоси.
 
 
Според учените, блондин(к)ите са нещо "ново", от еволюционна гледна точка - русата коса се е зародила след мутация преди около 11 000 години. Естествените блондин(к)и са не само редки - по-малко от 2% от цялото население на планетата се радва на този цвят без помощта на химията - но и са в сериозен риск. Смята се, че русокосите ще изчезнат от Земята през 2202, а последната блондинка ще се роди на север, вероятно във Финландия. Биолозите обясняват прогнозите си с това, че светлият ген е рецесивен, а тъмният - доминантен, затова когато брюнет сключи брак с блондинка, децата им най-често са с тъмни коси. 

Свързани новини

Разкази на ужасите в две изречения

24.08.2021

10 начина да сме енергични и без кафе

20.08.2021

7 хобита, които ни правят по-умни

19.08.2021

Какъв тип романтичен партньор сте?

19.08.2021

Тибетски зодиак: Открийте своя знак

16.08.2021