10 цивилизации, които изчезват по необясним начин

Историята на човечеството пази много интересни примери за древни цивилизации, преживели своя възход и падение, след което са изчезнали завинаги от нашето полезрение, без обаче да получим добро обяснение за това какво точно се е случило. Obekti.bg ни предлага десет пример на такива цивилизации, които продължават да будят недоумение сред археолози и историци от цял свят.
 
Ния
Днес това е изоставено и отдалечено място в пустинята Такламакан в Китай, но преди 1600 г. Ния е процъфтяващ град в оазис по трасето на известния Път на коприната. През последните два века археолозите периодично се натъкват на различни съкровища, скрити в прашните останки на този някога красив град с дървени къщи и големи храмове. В известен смисъл, Ния е реликва от изгубена цивилизация от ранните години на Пътя на коприната, който свързва Китай с Централна Азия и Европа. Именно залезът на пътя заради края на Монголската империя през 14 век е и вероятната причина за упадъка на Ния. След това, търговците предпочели да пътуват до Китай по море.
 
Набта
Между 7000 и 6500 г.пр.н.е. на територията на днешна Сахара съществува невероятна общност от поселища, където хората гледали питомни животни, обработвали ферми, създавали керамика и се интересували дори от астрономия. Археолозите вярват, че това е мястото, което е предшественик на големите градове по поречието на Нил, възникнали много след това. Въпреки, че днес районът е пустинен и безводен, вероятно причината за изчезването на Набта е промяна в дейността на мусоните, която превръща мястото в огромно езеро.
 
Ангкор
Повечето хора свързват това име с великолепния храм Ангкор Ват, който е смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на XII век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Той обаче е само част от една по-голяма цивилизация на име Ангкор, която процъфтява в периода 1000-1200 г. Причините за нейното падение варират от война до масов глад или друго природно бедствие. Сега по-голямата част от цивилизацията е покрита с джунгла. Никой не може да каже колко хора са живели там, но учените считат, че е възможно в своя зенит това да е бил най-големият град на света.
 
Цивилизацията от долината на река Инд
Историята определя цивилизацията Харапа като една от най-великите на Древността. Преди хиляди години вероятно е обхващала до пет милиона души, което се равнява на почти десет процента от тогавашното население на света. Тя се простирала на територията на части от Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. Всичките масивни поселища и широки пътища обаче били изоставени преди около 3000 години. Възможно е отново причина за това да са промените в дъждовния цикъл, които затруднявали отглеждането на храна за това огромно население.
 
Маите
Маите са може би най-класическият пример за напълно изгубена цивилизация. Техните храмове, паметници и пътища днес са напълно погълнати от джунглите на Централна Америка, а потомците на цивилизацията са разпръснати в малки селца. Въпреки че части от традициите и езиците на маите все още са живи и днес, пикът на цивилизацията е през първото хилядолетие след Христа, когато техните архитектурни и култури проекти покриват голяма част от полуострова Юкатан, който се простира на територията на Мексико, Гватемала и Белиз. Счита се, че упадъкът на маите започнал към 900 г., а вероятната причина е свързана с промени в климата и продължаващите войни, довели до масов глад.
 
Гьобекли тепе
Гьобекли тепе е археологически комплекс в Турция от неолитната епоха, чиято възраст е поне 12 000 години. Гьобекли тепе е известен на археолозите още от началото на 1960-те години, но не се знае истинската му значимост. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. ози комплекс е по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди. Някои археолози предполагат, че комплексът представлява древно култово съоръжение. Кои обаче са били хората, дошли тук и какво са почитали - това науката все още не може да каже.
 
Чаталхьоюк
Зад това име се крие голям древен град от Новокаменната и Каменно-медната епоха, намиращ се в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция. Съществуването му е датирано в периода 7500-5700 г. пр.н.е. Той е най-големият и най-добре запазен досега открит неолитен град. Въпреки, че е изключително стара, тази цивилизация оставила добре запазени примери за своето изкуство, култура и традиции. Предполага се, че населението на града е достигало 10 000 души в най-силните моменти от трихилядното му съществуване. Какво се случва, че градът да бъде изоставен - това никой не знае.
 
Великденският остров
Хората от Великденския остров представляват друга класическа "изгубена" цивилизация, като това разбиране се подхранва от мистичните и загадъчни каменни статуи, изобразяващи човешки глави. Разположени по бреговете на островите, техният произход е забулен в мистерия и науката все още не може да обясни напълно как тази полинезийска цивилизация е изчезнала от всички острови. Предполага се, че нейният възход е причинил изсичането на всички дървета и изчерпването на ресурсите на островите и така към 700 г. те вече не можели да поддържат населението си.
 
Кахокия
Много преди европейците да достигнат трайно Северна Америка, там съществувал масивен град, заобиколен с огромни земни пирамиди и дървени структури, наподобяващи Стоунхендж. Науката нарича днес този град Кахокия и останки от него могат да бъдат открити на територията на щата Илинойс. На върха на славата си през 600-1400 г., градът се разполагал на повече от 10 кв.км. и в центъра му имало огромен площад. Населението му било около 40 000 души, включително отлични архитекти, творци и фермери, които оставили след себе си най-различни инсталации. Те дори успели да отклонят част от реката Мисисипи за напояване. Не е напълно ясно какво накарало хората да започнат да напускат града през 13 век, но някои археолози предполагат, че това са традиционни проблеми с общественото здраве, липсата на канализация и глада.
 
Тюркоазената планина
Въпреки, че не всеки рухнал монумент представлява изгубена цивилизация, някои от тях действително са белег за това. Такъв е случаят с Минарето от Джам, което представлява архитектурно постижение, построено в Афганистан през 12 век. Археологическите проучвания ни навеждат на представата, че става въпрос за една космополитна зона, населявана от християни, мюсюлмани и евреи. Възможно е това минаре да е част от изгубената през Средновековието столица на Афганистан - Тюркоазената планина.

Свързани новини

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024