10 цивилизации, които изчезват по необясним начин

Историята на човечеството пази много интересни примери за древни цивилизации, преживели своя възход и падение, след което са изчезнали завинаги от нашето полезрение, без обаче да получим добро обяснение за това какво точно се е случило. Obekti.bg ни предлага десет пример на такива цивилизации, които продължават да будят недоумение сред археолози и историци от цял свят.
 
Ния
Днес това е изоставено и отдалечено място в пустинята Такламакан в Китай, но преди 1600 г. Ния е процъфтяващ град в оазис по трасето на известния Път на коприната. През последните два века археолозите периодично се натъкват на различни съкровища, скрити в прашните останки на този някога красив град с дървени къщи и големи храмове. В известен смисъл, Ния е реликва от изгубена цивилизация от ранните години на Пътя на коприната, който свързва Китай с Централна Азия и Европа. Именно залезът на пътя заради края на Монголската империя през 14 век е и вероятната причина за упадъка на Ния. След това, търговците предпочели да пътуват до Китай по море.
 
Набта
Между 7000 и 6500 г.пр.н.е. на територията на днешна Сахара съществува невероятна общност от поселища, където хората гледали питомни животни, обработвали ферми, създавали керамика и се интересували дори от астрономия. Археолозите вярват, че това е мястото, което е предшественик на големите градове по поречието на Нил, възникнали много след това. Въпреки, че днес районът е пустинен и безводен, вероятно причината за изчезването на Набта е промяна в дейността на мусоните, която превръща мястото в огромно езеро.
 
Ангкор
Повечето хора свързват това име с великолепния храм Ангкор Ват, който е смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на XII век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Той обаче е само част от една по-голяма цивилизация на име Ангкор, която процъфтява в периода 1000-1200 г. Причините за нейното падение варират от война до масов глад или друго природно бедствие. Сега по-голямата част от цивилизацията е покрита с джунгла. Никой не може да каже колко хора са живели там, но учените считат, че е възможно в своя зенит това да е бил най-големият град на света.
 
Цивилизацията от долината на река Инд
Историята определя цивилизацията Харапа като една от най-великите на Древността. Преди хиляди години вероятно е обхващала до пет милиона души, което се равнява на почти десет процента от тогавашното население на света. Тя се простирала на територията на части от Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. Всичките масивни поселища и широки пътища обаче били изоставени преди около 3000 години. Възможно е отново причина за това да са промените в дъждовния цикъл, които затруднявали отглеждането на храна за това огромно население.
 
Маите
Маите са може би най-класическият пример за напълно изгубена цивилизация. Техните храмове, паметници и пътища днес са напълно погълнати от джунглите на Централна Америка, а потомците на цивилизацията са разпръснати в малки селца. Въпреки че части от традициите и езиците на маите все още са живи и днес, пикът на цивилизацията е през първото хилядолетие след Христа, когато техните архитектурни и култури проекти покриват голяма част от полуострова Юкатан, който се простира на територията на Мексико, Гватемала и Белиз. Счита се, че упадъкът на маите започнал към 900 г., а вероятната причина е свързана с промени в климата и продължаващите войни, довели до масов глад.
 
Гьобекли тепе
Гьобекли тепе е археологически комплекс в Турция от неолитната епоха, чиято възраст е поне 12 000 години. Гьобекли тепе е известен на археолозите още от началото на 1960-те години, но не се знае истинската му значимост. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. ози комплекс е по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди. Някои археолози предполагат, че комплексът представлява древно култово съоръжение. Кои обаче са били хората, дошли тук и какво са почитали - това науката все още не може да каже.
 
Чаталхьоюк
Зад това име се крие голям древен град от Новокаменната и Каменно-медната епоха, намиращ се в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция. Съществуването му е датирано в периода 7500-5700 г. пр.н.е. Той е най-големият и най-добре запазен досега открит неолитен град. Въпреки, че е изключително стара, тази цивилизация оставила добре запазени примери за своето изкуство, култура и традиции. Предполага се, че населението на града е достигало 10 000 души в най-силните моменти от трихилядното му съществуване. Какво се случва, че градът да бъде изоставен - това никой не знае.
 
Великденският остров
Хората от Великденския остров представляват друга класическа "изгубена" цивилизация, като това разбиране се подхранва от мистичните и загадъчни каменни статуи, изобразяващи човешки глави. Разположени по бреговете на островите, техният произход е забулен в мистерия и науката все още не може да обясни напълно как тази полинезийска цивилизация е изчезнала от всички острови. Предполага се, че нейният възход е причинил изсичането на всички дървета и изчерпването на ресурсите на островите и така към 700 г. те вече не можели да поддържат населението си.
 
Кахокия
Много преди европейците да достигнат трайно Северна Америка, там съществувал масивен град, заобиколен с огромни земни пирамиди и дървени структури, наподобяващи Стоунхендж. Науката нарича днес този град Кахокия и останки от него могат да бъдат открити на територията на щата Илинойс. На върха на славата си през 600-1400 г., градът се разполагал на повече от 10 кв.км. и в центъра му имало огромен площад. Населението му било около 40 000 души, включително отлични архитекти, творци и фермери, които оставили след себе си най-различни инсталации. Те дори успели да отклонят част от реката Мисисипи за напояване. Не е напълно ясно какво накарало хората да започнат да напускат града през 13 век, но някои археолози предполагат, че това са традиционни проблеми с общественото здраве, липсата на канализация и глада.
 
Тюркоазената планина
Въпреки, че не всеки рухнал монумент представлява изгубена цивилизация, някои от тях действително са белег за това. Такъв е случаят с Минарето от Джам, което представлява архитектурно постижение, построено в Афганистан през 12 век. Археологическите проучвания ни навеждат на представата, че става въпрос за една космополитна зона, населявана от християни, мюсюлмани и евреи. Възможно е това минаре да е част от изгубената през Средновековието столица на Афганистан - Тюркоазената планина.

Свързани новини

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024