10 предложения за разходка близо до София

Задават се празнични дни и каквито и да бъдат температурите в тях, вече никого не го свърта на едно място и иска да бъде навън. Особено ако имате деца, вероятно все по-често ще възниква въпросът накъде извън големия град, но да е достатъчно близо, че да е подходящо за еднодневна разходка с мъниците.

Ето 10 предложения, които съчетават идеалните възможности за разходка, пикник, красиви природни гледки и забележителности, като разстоянието им е подходящо за отиване и връщане в един ден: 

Трънското ждрело на река Ерма  - Това е едно страхотно предложение за разходка след природата. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Ако сте по-големи екстремисти може да измерите силите си по скалите. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. Намира се на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън.

Драгоманското блато е много интересно място, съвсем близо до София. Разпростира се на площ около 350 хектара. Блатото се намира на няколко километра от град Драгоман и на 38 км от София. То е дом на стотици видове птици и бозайници, както и на уникални растения, така че може да си вземете бинокъл за наблюдение. Преди пожара там, през блатото се минаваше по колоритно дървено мостче, като много се надяваме условията да го позволяват и сега. Лично ще отидем да проверим как е. 

Eкопътеката в ждрелото на р. Ерма 

Разбоишкият скален манастир „Въведение Богородично“ е разположен в дефилето на река Нишава. Той е един от двата скални манастира, които функционират целогодишно. Манастирът се намира на около 1 – 2 километра от село Разбоище, на 9 километра югозападно от град Годеч.

Църковен туризъм и прекрасна природа предлага дестинацията към Осеновлашкия манастир „Седемте престола“. С уникалната си архитектура той е включен в 100-те Национални туристически обекта. Манастирът е идеална дестинация за семейна екскурзия, за творческо уединение и за духовно съзерцание. Намира се в подножието на връх Измирец в Западна Стара планина,  на един от завоите на живописната река Габровница, на около 85 км от София (по пътя за гр. Мездра), само на няколко километра от китното село Осеновлаг. В  самото село местни жители развиват екотуризъм, има конна база, а на няколко километра от центъра се намира екзотична ферма за африкански щрауси, с мини- зоопарк. Рилският манастир също е една чудесна дестинация за еднодневно пътуване, което съчетава посещението на най-голямата света обител у нас, както и разходка в природата. Пътят към Рилския манастир, който дълго време се ремонтираше, вече е отворен за движение. 

Цари Мали град - реставрираната крепост е близо до Самоков. В комплекса има музей, детски площадки, въжен мост и екопътека. Мястото е отлично за пикник и детски игри.

Вазовата екопътека и водопада Скакля (на снимката горе). Пролетта е времето за посещение на водопади, защото тогава са най-буйни и колоритни. Покрай пътеката има удобни полянки за пикник. В региона на град Своге има още няколко много приятни маршрути за туризъм, или само разходка и пикник - например Лакатник. 

Пещерата Съева дупка и ферма "Сините щрауси". И двете се намират в с. Брестница на около 100-ина километра от центъра на София. Пещерата е една от най-красивите в България с огромна популация от прилепи и разнообразни скални образувания. Осветена е и напълно пригодна са деца. Ако обичате отбивките, съвсем наблизо е плевенското с. Ъглен, където могат да се открият красивите гледки към ждрелото на р. Вит. 

Водопад Горица се намира много близо до село Овчарци, което е на около 4 километра от Сапарева баня. Отбивката за водопада е веднага след централния площад на селото. Има табели. Пътят свършва на малък паркинг до две тепавици. Вляво на този паркинг започва екопътеката. Разходката нагоре е съвсем кратка. На влизане в Сепарева баня може да видите гейзера, около който има хубав парк, а ако сте любители на манастирите посетете Ресиловският манастир „Покров Богородичен“. С един хубав обяд в района денят ви в подножието на Рила планина ще бъде повече от прекрасен.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024