Поколението Z пие значително по-малко алкохол на концерти

Представителите на Поколението Z – всички младежи родени в периода 1997-2012 г., пият значително по-малки количества алкохол по време на концерти и това застрашава приходите на по-малките зали и заведения, информира Billboard. 
 
Намалената употреба на алкохолни напитки удря сериозно ключов източник на приходи за много места за провеждане на събития (в това число и концерти), които и без това бяха ударени финансово по време на пандемията от Ковид-19. Billboard цитира Дейвид Слутс, който е директор на клуб с 325 места в Тъксън, Аризона. Според него има най-малкото 25% разлика в похарчените пари за алкохол при младежите, в сравнение с по-старите поколения.
 
"Едва излязохме от Ковид кризата, където целия музикален бизнес беше преобърнат с главата надолу. Не бяхме сигурни какво се случва с числата (т.е. приходите). Тогава решихме да направим едно по-задълбочено проучване и се оказа, че при всяко едно събитие, насочено към представителите на Поколение Z, виждахме съвсем неочаквани и различни стойности."
 
Президентът и управител на First Avenue Productions Дейна Франк сподели сходни данни на музикална бизнес конференция в Нашвил: "Една от големите тенденции, които се очертават ясно, е тази, че Gen Z не пият толкова много. Те много често консумират солидно количество храна, преди да дойдат на концерт, или пък имат по-трезвен ментален фокус от нас. Така или иначе по-голямата част от приходите от билети отиват за групите (което е добре, защото поне те не са застрашени от тази тенденция), така че това, от което заведенията се издържат в голяма степен, са напитките. Оказва се, че този източник на приходи няма да е стабилен в дългосрочен план."
 
Тези данни съвпадат и с проучване на Тексаския университет от 2020, което е установило, че 28% от колежаните между 18 и 22 г. са се въздържали от алкохол през 2018. За сравнение – през 2002 този процент е бил 20%. Случаите на злоупотреба с алкохол пък са намалели с близо 50%. 
 
Според автора на проучването това е продължение на тенденция, която се забелязва вече от доста години насам. В същото време обаче при Поколението Z се забелязва ръст в употребата на марихуана от 33 на 37% при студентите в колеж.

Свързани новини

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024