Оксфордският речник на английския език определи коя е думата на годината

По традиция издателството на Оксфордския речник на английския език определя дума или израз, които са оказали влияние върху изминалата година, имат потенциал да придобият дълготрайно културно значение или са моментна снимка от развитието на обществата.

И тази година думата е... rizz, термин, използван от поколението Z. Чудите се какво означава? Това е широко използвана онлайн дума за описване на стил, харизма, атрактивност, както и способността на някого да привлича или съблазнява друг човек.

"Думата е съкращение от "харизма". Тя е интересен пример как езикът се формира, видоизменя и споделя в общностите, преди да придобие широка популярност. И как младите поколения създават пространства - онлайн или на живо, където притежават и сами определят езика, който използват", се казва в съобщение в издателството на Оксфордския университет.

Учените прогнозират, че все повече думи от социалните медии и интернет ще навлизат в ежеднения ни език. Думата става изключително популярна през юни, след като актьорът Том Холанд е попитан попитан в интервю за тайната на неговия rizz, на което той отговаря, че няма никакъв rizz.

Думата на годината според Оксфорд надделя над Swiftie - дума, използвана, за да опише почитателите на друга знаменитост - Тейлър Суифт. Другите финалисти бяха situationship, което означава неофициална романтична или сексуална връзка и prompt - указание, дадено на програма за изкуствен интелект. Четирите думи бяха избрани чрез публично гласуване.

През 2022 г. за дума на годината беше обявена goblin mode - необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024