Facebook продаде акции за 1.5 милиарда $

Facebook продаде акции на стойност 1,5 млрд. долара, като купувачите са все крупни американски и чужди инвеститори, сред които се откроява банката Goldman Sachs.

По мнението на експерти продажбата ще позволи пазарната цена на Facebook в най-скоро време да достигне 50 млрд. долара - по-висока от тази на Yahoo и e-Bay, но на този етап по-ниска от цената на Google и Amazon.
От 2009 г. насам Facebook емитира два типа акции - обикновени и привилегировани, като последните се предлагат само на хора от ръководството на компанията и на сътрудници-ветерани в нея. Диверсифицирането на акциите е инструмент, гарантиращ, че друга компания не би могла да придобие контрол над Facebook посредством опит за агресивно поглъщане чрез изкупуването на акции от собствениците на обикновени ценни книги. Напомням акционер в социалната мрежа е и самият Боно от U2.
Засега шефът и основател на Facebook Марк Зукърбърг пази мълчание по въпроса кога компанията ще пусне свои акции на фондовата борса, което на даден етап от развитието си направиха всички IT гиганти като Amazon, Yahoo, Google и др., псочова БГНЕС.
Очаква се в края на април т.г. броят на акционерите във Facebook да надхвърли 500. Тогава, според американското законодателство, компанията ще трябва да започне да публикува финансов отчет за всяко тримесечие.