Социалните мрежи са модерна форма на лудост

Освен място за социализация и поддържане на връзки с останалите, социалните мрежи като Facebook и Twitter могат да направят хората "по-малко човеци", изолирайки ги от реалността. Това пише в проучването си американска социоложка, цитирана от Daily Telegraph.

Според проф. Шери Търкъл от Масачузецкия технологичен институт (MIT) начинът, по който хората трескаво комуникират онлайн посредством социалните мрежи може да се определи като модерна форма на лудост.

В своето проучване, озаглавено "Сами заедно" проф. Търкъл пише, че поведение, което благодарение на новите технологии се е превърнало в типично, може да изразява проблеми, които в миналото биха били определени като патологични.

Създавайки илюзията, че ни позволява да комуникираме по-добре, социалните интернет мрежи всъщност ни изолират от реалните човешки взаимоотношения в кибер реалност, която е слаба имитация на реалния свят, споделя социоложката.

Предупрежденията на киберскептиците се засилиха след смъртта на Симон Бек, жена от английския град Брайтън, която публикувала предсмъртно писмо във Facebook преди да се самоубие.

Писмото било видяно от повече от 1000 нейните "приятели", но нито един от тях не се опитал да ѝ помогне. Вместо това те си разменяли обиди на "стената" ѝ във Facebook.