Приложение за iPhone пресмята калориите в храната

Време е да спрете да се тревожите точно колко калории има в парче пица, в парче шоколадова торта или в порция пържени картофки, защото ново приложение за iPhone може да пресметне калориите в храната само чрез снимка, съобщава Ройтерс.

След като ястието бъде заснето с iPhone, приложението почти мигновено може да отчете броя на калориите, които то съдържа.

Разработката се нарича MealSnap и е създадена от DailyBurn, социална мрежа за фитнес, която е правила и няколко други приложения за iPhone, свързани с храненето.

В рамките на минути след заснемането на ястието, приложението го сравнява с база данни от близо 500 000 хранителни продукти и изпраща сигнал до потребителите с броя калории на снимата храна.

"Базата данни може бързо да установи какъв е видът на храната, колко калории, протеини, мазнини, въглехидрати и витамини съдържа", отбелязва главният изпълнителен директор на DailyBurn Анди Смит.

MealSnap може да служи и като хранителен дневник, позволявайки на потребителите да поддържат дневник със снимки на всичко, което са изяли. Според Смит това е нещо като журнал за храненето, но е по-лесен за употреба, защото единственото, което се налага да направи човек, е да снима храната си.