Sony представи първите си таблети

Sony представи първите си таблети, с които ще бори пазарната доминация на Apple, съобщи "Ройтерс". Двете устройства на японската компания, наречени S1 и S2, залагат на операционната система Android 3.0 Honeycomb на Google и ще са първите устройства, които ще поддържат игри за PlayStation.

Прогнозите за продажбите на таблети на глобално ниво са повече от оптимистични, като само между 2011 и 2015 г. те ще достигнат 294 млн. единици, твърдят анализаторите от Gartner. Почти половината от тях ще бъдат с операционна система Android, смятат още от компанията.

Таблетите на Sony - S1 и S2 - поддържат както WiFi, така и 3G/4G свързаност. S1 е с 9.4-инчов екран, а основното му предимство е високата издръжливост на батерията, което обещава висока продължителност на живота на устройството. S2 разполага с два 5.5-инчови дисплея, а дизайнът му е като мида.

Основна цел на визията и функционалността на двете устройства е диференцирането им спрямо конкуренцията, става ясно от официалното изявление на компанията. Sony бе разкритикувана заради липсата на таблет повече от година след представянето на iPad на Apple през април 2010 г. и дори след дебюта на наследника му iPad 2, който се продава от средата на март тази година.

Въпреки забавянето обаче, анализаторите смятат, че двете нови устройства имат потенциал да пробият на пазара, който в момента е доминиран от iPad. Прогнозите на Gartner са, че около 70% от продадените през 2011 г. таблети ще бъдат на Apple, но компанията ще загуби леко позиции за сметка на Android.

Освен Sony, Samsung Electronics Motorola , LG Electronics и HTC също планират да заложат на Android като операционна система за таблетите си. И докато Samsung вече продава първото поколение на своя Galaxy Tab, считан за един от основните конкуренти на iPad, то част от другите компании все още се бавят с пазарния дебют на устройствата. Xoom на Motorola също не стартира особено добре на пазара.

Research In Motion и HP също ще се опитат да навлязат на пазара на таблети, като производителите на BlackBerry вече предлагат своя PlayBook, а първите webOS устройства на компютърния гигант се очакват по-късно тази година.(дневник.бг)