На почивка от дигиталните технологии

Нов вид туристически пакет – дигитална детоксикация или по друг начин казано - пречистване от "отровата" на новите технологии, се предлага на карибския архипелаг Сейнт Винсент и Гренадини (на снимката) , съобщи сайтът mashable.com, предава dnevnik.bg.

Местните власти отправят към гостите предизвикателството да забравят смартфоните, таблетите и всички останали джаджи и да се отдадат на "безцифрова" почивка. В Сейнт Винсент и Гренадини дори са издали пътеводител, който води туристите през предизвикателствата на безтехнологичната ваканция, и осигуряват личен треньор, който да ги напътства да се справят с новия начин на живот.

Управата на архипелага, включващ 32 острова, едва девет от които са обитавани, предлага новия вид почивка, за да позволи на хората  да се откажат макар и за кратко от удобствата на технологиите, с които са свикнали, и да не допускат те да контролират живота им.  

Според властите предлаганото при тях всъщност е именно истинската почивка - базирана на прякото общуване и повече време, прекарано пълноценно със семейството и приятелите.
 
Седемте нощи бягство от технологиите на някой от луксозните острови се заплащат с 3799 долара на човек, се казва в американския сайт, който уточнява, че в цената е включен самолетният билет и настаняването.

Някои от курортите на островите дори са се отказали да предлагат телевизия, интернет и телефон в хотелските стаи.
 
До идеята за новата услуга се стигнало след изследване, според което  77% от потребителите вярват, че времето, прекарано без джаджи, ги прави по-добри и им помага да подобрят отношенията с близките си.