Оспорваната нова политика на "Google" за личните данни влиза в сила

Интернет гигантът "Google" преминава от днес към нови правила за личните данни на потребителите му. Това става въпреки предупрежденията от Брюксел, че новата политика може да наруши законодателството на Европейския съюз. Съгласно промяната личните данни, подадени към една от услугите на компанията, ще могат да бъдат използвани от другите й платформи, включително "YouTube", "Gmail" и "Google +".

Това, което правим днес, е да преминем от ситуация, в която имаме около 70 различни политики за личните данни към една единствена политика за личните данни, която комбинира различни продукти. В действителност я променяме заради две причини. На първо място, за да имаме единна политика за личните данни. Това е нещо, което обикновените потребители ни молеха да направим от дълго време - да го направим просто и разбираемо. На второ място става дума за комбиниране на различните услуги, които предлагаме, обясни Питър Берън, който отговаря за връзките с обществеността на компанията във Великобритания и Ирландия.

"Google" твърди, че новата политика ще помогне например за намиране на по-добри резултати при търсене от даден потребител, защото ще са съобразени в неговите предпочитания и предишни търсения. В същото време информацията ще се използва за показването на реклами, съобразени с търсенията на потребителите. Някои хора чувстват, че това е нарушение на личното им пространство.

Важно е да направим разликата - рекламодателите всъщност нямат достъп до тази информация. Тя се пази единствено от "Google" и само той има законното право да използва тази информация. Изцяло става дума за подобряване на преживяванията на потребителите. Така че информацията, която "Гугъл" събира за потребителските навици и нещата, които търсите например в "Ютуб", може да повлияе на вида съдържание, което ще получите като резултати при търсене и в други продукти като "Google +", коментира темата експертът по социални медии Мат Ходкинсън.

 

Свързани новини

Какво ни вълнува в Интернет...

15.12.2023

Какво сме търсили в Googlе през 2021-ва

09.12.2021

Какво сме търсили в Google през 2019

27.12.2019

Google премахва Flash рекламите в Chrome

01.09.2015

Най-търсените теми в Googlе

16.12.2014