След дълбините, Джеймс Камерън отива и в Космоса

Председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмит и съоснователят на компанията – милиардерът Лари Пейдж, обединяват усилията си с холивудския режисьор Джеймс Камерън и други инвеститори в амбициозен космически проект, чиято цел е търсенето на природни богатства в Космоса.

Повече детайли по изследователския план ще бъдат обявени на 24 април, когато в Сиатъл ще бъде представена и специално създадената за целта компания - Planetary Resources, предава Reuters.

Според Wall Street Journal компанията Planetary Resources ще изследва възможностите за извличане на полезни изкопаеми от астероидите в Слънчевата система – идея, която съществува от десетилетия.

Основатели на Planetary Resource са Ерик Андерсън – бивш ръководител на мисиите на НАСА до Марс, и Питър Диамандис – един от организаторите на състезанието X-Prize, което предлага 10 милиона долара на тези, които успеят да изстрелят управляем космически кораб за многократна употреба.

Проектът ще бъде следващия опит на Джеймс Камерън за покоряването на нови върхове. Миналият месец режисьорът успя да се спусне до дъното на Марианската падина и така се превърна в първия човек, достигнал сам до най-дълбокото място в океана, пише inews.bg.

Идеята за миньорски дейности в космоса също не е нова за Камерън. Историята на хитовия му филмов проект "Аватар" се въртеше около извличането на ценен ресурс от извънземна планета.

Свързани новини

Какво ни вълнува в Интернет...

15.12.2023

Какво сме търсили в Googlе през 2021-ва

09.12.2021

Какво сме търсили в Google през 2019

27.12.2019

Google премахва Flash рекламите в Chrome

01.09.2015

Най-търсените теми в Googlе

16.12.2014