Телефон позволява изпращането на миризми чрез SMS

Телефонът oPhone, който ще бъде пуснат в продажба в началото на 2015, ще позволява изпращането на миризми чрез SMS, а потенциалът му е "значителен", заяви създателят на проекта Дейвид Едуардс, професор по биомедицинско инженерство в Харвардския университет.
 
"Има голям интерес от Силиконовата долина, защото става дума конкретно да може да се променя глобалната комуникация днес", заяви изследователят, цитиран от бгнес. Апаратът с цилиндрична форма има малък бял корпус, който генерира сложни ароматични сигнали в бърза поредица от малки изпускания на пара, както стандартният телефон предава аудиоинформации.
 
Той функционира благодарение на технологична манипулация на частиците по сходен начин с технологията на медицинските аерозоли, която позволява на Едуардс, филантроп, писател и изобретател, да натрупа състоянието си в края на 90-те години на миналия век. За да разработи идеята, произлязла от един от курсовете му в Харвард, той съосновал компанията Vapor Communications.
 
Ophone, който първоначално ще бъде запазен за потребителите на iPhone чрез безплатно приложение, наречено oSnap,за момента разполага с 32 оригинални миризми. Приложението ще може да бъде сваляно от 17 юни. За да създаде собствен аромат, потребителят може да комбинира до осем миризми, което означава 300 000 възможни комбинации.
 
"Насочихме се към две области, тази на кафето, в която работим с основателите на Café Coutume, и в по-широк смисъл в хранителната индустрия", обяснява изследователят. След като заработи системата, по време на разходка в гората човек ще може да направи снимка, към която след това да добави една или повече миризми, възстановявайки обграждащата го ароматна среда.
 
След това той изпраща oNote, файл, предаван чрез SMS на приятел, който първоначално ще визуализира съдържанието на специализирания сайт, а после, ако също разполага с iPhone, може да го препрати към oPhone-а, за да го помирише. Самата миризма се възпроизвежда чрез патрончета, наречени oChips.
 
Участниците в производството на телефона ще могат да се възползват от него предпремиерно на преференциална цена от 149 евро спрямо 199 евро при пускането му в продажба.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023